Som förväntat blev det en rekordsommar för hotellen i sommar. Antalet belagda hotellrum under juni-augusti ökade med 1 procent jämfört med den tidigare rekordsommaren 2022.
- Det har varit högtryck för hotellen i sommar. Vi ser en ökning i antalet belagda hotellrum med 1 procent i jämförelse med rekordsommaren 2022. En förklaring till detta är att fler utländska turister hittat tillbaka till Sverige efter flera år av restriktioner. Där har den svaga svenska kronan också hjälpt till, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.
För 2024 väntas antalet belagda hotellrum sjunka med 1 procent i Sverige. Då efterfrågan förväntas minska något.
- Vi bedömer att både privat- och tjänsteresandet kommer att minska något under 2024. Detta beror så klart på inflation och räntehöjningar. Men också på den globala konjunkturen som väntas mattas av vilket gör att företag väljer att dra ned på kostnader. Därför är det så kontraproduktivt att regeringen i detta läge väljer att höja skatter och arbetsgivaravgifter samt gör det svårare att rekrytera utländsk arbetskraft. Vi behöver göra det enklare för företagen att anställa, fortsätter Thomas Jakobsson.
Hotellbeläggningen under sommaren har sett olika ut. De svenska (svenskar som semestrar i Sverige) gästnätterna minskade jämfört med förra året med 4 procent. Vad gäller internationella gäster, (Norden, Europa och utomnordiska gäster) så ökade antalet belagda hotellrum med 15 procent.
- Att de svenska gästnätterna minskade beror sannolikt på det dåliga vädret. Man valde i större utsträckning att semestra hemma i sin stad eller åkte utomlands. Trots det, är de svenska gästnätterna fortfarande 5 procent över 2019 års nivåer.
Trots en bra sommar från utländska gäster saknar vi fortfarande de utomeuropeiska gästerna som är 16 procent färre än sommaren 2019. Därför är det viktigare än någonsin att Sverige hävdar sig i konkurrensen genom att öka anslagen till Visit Sweden, avslutar Thomas Jakobsson.
Storstäder: Stockholm, Göteborg, Malmö.
Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.