2024-04-10 09:39Pressmeddelande

Nu avgörs Gymnasie-SM inom kök, servering, hotell och turism

Den 13 - 14 april är det dags för finalen i Gymnasie-SM inom kök, servering, hotell och turism. Under hösten har uttagningstävlingar pågått runt om i landet och nu är det dags för lagen att göra upp om den åtråvärda segern vid Internationella Hotell och restaurangskolan, Campus Södermalm, Stockholm.

Gymnasie-SM har arrangerats årligen av Visita sedan 1994 och är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där talanger i gymnasiets årskurs tre får visa sina färdigheter i grenarna kök, servering, hotell och turism. Syftet med tävlingen är att lyfta fram yrkesskicklighet, höja statusen bland yrkesutbildningarna och att attrahera fler ungdomar att söka sig till yrken inom besöksnäringen.

Segrarna får bland annat en Vinnardag arrangerad av Visita där de under ett dygn får uppleva flera av besöksnäringens allra bästa delar.  

Lördagens tävlingar består av teoretiska och praktiska prov i olika hantverksmoment.
På söndagen tillagas en fyrarätters lunch av kökslaget som serveras med passande drycker till inbjudna gäster av serveringslagen. De tävlande i hotell och turism kommer även att utsättas för rollspel som utspelas i verkliga miljöer.

Juryn består av erfarna personer från branschen.

Följande gymnasieskolor deltar:

Kavelbro, Skövde
Uppsala yrkesgymnasium, Ekeby
Dackeskolan, Mjölby
Ester Mosessons gymnasium, Göteborg
Malmö Restaurangskola, Malmö
Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Stockholm
Realgymnasiet, Stockholm
Jämtlands Gymnasium, Åre
Gymnasieskolan Vipan, Lund
Tranellska, Västerås
Jenny Nyströmskolan, Kalmar
Sturegymnasiet, Halmstad
Drottning Blankas Gymnasieskola, Helsingborg
Realgymnasiet, Linköping
Almåsgymnasiet, Borås

Medier är välkomna att närvara under båda dagarna.

Plats: Internationella Hotell och Restaurangskolan på Campus Södermalm, Tullgårdsgatan 12 i Stockholm.
Tid: Lördagen den 13 april från kl. 12:00. Söndagen den 14 april från kl. 08:00.  


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.


Kontaktpersoner

Dan Jormvik
Pressansvarig
Dan Jormvik
Press- och mediekontakter