I en undersökning genomförd av Visita uppger 45 procent av alla svenskar att de spenderat mindre pengar på restaurang det senaste året. Framför allt är det kvinnor med familj som dragit åt livremmen.
- När hushållen har det tufft ekonomiskt ligger det nära tillhands att dra ner på restaurangutgifter, framför allt i vardagen. En av tre säger att de minskat den konsumtionen till följd av försämrad ekonomi. Restaurangerna har verkligen tagit en hård smäll de senaste åren, först på kostnadssidan, men nu backar även konsumtionen. Det kommer att dröja länge innan vi är tillbaka i ett normalläge, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.
Enligt undersökningen äter 23 procent av svenskarna mat från restaurang en gång i veckan eller mer - antingen på plats, take-away eller via hemleverans. Flitigast restaurangätare är män, unga och personer som bor i storstadsregionerna - bland unga män äter hälften av dem restaurangmat minst en gång i veckan. Totalt sett äter 56 procent av svenskarna mat från restaurang minst en gång i månaden.
- Antalet restaurangbesök håller i sig relativt stabilt – folk går fortfarande ut och äter, men de hoppar kanske över förrätten, eller väljer ett enklare vin. Restaurangernas lönsamhet pressas från nu två håll – dels av den minskade efterfrågan, dels av rekordhöga kostnadsnivåer. Antalet restaurangkonkurser har nästan dubblerats jämfört med innan pandemin, och tyvärr lär det fortsätta, fortsätter Thomas Jakobsson.
Tyvärr ser hushållen ut att fortsatt hålla i plånboken även under nästa år. Inför 2025 tror en av tio svenskar visserligen att de kommer att spendera mer pengar på restaurang än de gjorde under 2024, medan betydligt fler - en av fyra - räknar med att spendera mindre.
- För att undvika ännu fler tomma restauranglokaler runtom i Sverige är det viktigt att Riksbanken fortsätter att sänka räntan i snabb takt. Med en rekordhög ungdomsarbetslöshet och historiskt höga kostnadsnivåer borde regeringen minska kostnaderna för att anställa unga. Det ekonomiska läget påverkar direkt konsumtionen inom besöksnäringen, och restaurangerna behöver nu all hjälp de kan få, avslutar Thomas Jakobsson.
Undersökningen har genomförts av Infostat på uppdrag av Visita, där 1002 personer i en slumpmässigt rekryterad webbpandel tillfrågats.
Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.