2020-12-10 05:15Pressmeddelande

Kraftig minskning av julbordsätandet

Julbordsätandet minskar med 90 procent i år jämfört med förra året, visar en Novus-undersökning som Visita beställt. Nu ökar risken för fler konkurser och förlorade jobb.

Endast en av tjugo uppger att de ska äta julbord i privata sammanhang i år, och det är minskning med 90 procent jämfört med hur många som åt julbord förra året. Det visar en Novus-undersökning som Visita låtit göra bland svenskarna. Och ännu färre – 3 procent – uppger att de kommer bli bjudna på julbord av sin arbetsgivare.

- Regeringens restriktioner har i praktiken tagit död på julbordsmarknaden. Många restauranger är helt inriktade på julbord i december så för dem innebär det att nästan alla intäkter har försvunnit, säger Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita.

December brukar normalt vara en bra månad för restauranger med bland annat julbord och många besök i samband med julhandeln. I år försvinner stora delar av de här viktiga inkomsterna och december ser nu ut att bli en katastrof.

En del restauranger hade hoppats att julborden skulle bli en andningspaus efter nio månader av pandemi. Nu blir det precis tvärtom. Läget är akut och för att rädda jobb och företag måste stöden förbättras och börja betalas ut omedelbart, säger Thomas Jakobsson.

 

Se bifogad fil för hela Novus-undersökningen.

Kort om undersökningen: Novus har på uppdrag av Visita tillfrågat 1082 personer om deras inställning till att äta julbord på restaurang. Undersökningen är genomförd via Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.