2020-11-16 16:12Pressmeddelande

Konflikthotet borta - Visita och HRF tecknar avtal

Visita har tecknat ett nytt kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. Avtalet innebär att hotet om konflikt är borta och att kostnadsökning är i linje med övriga arbetsmarknaden.

Efter långa och tuffa förhandlingar har Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) tecknat ett nytt kollektivavtal för besöksnäringen. Avtalet kom till efter att HRF varslat om stridsåtgärder och innebär bland annat att parterna följer det så kallade märket och den totala kostnadsökningen under avtalets längd blir därför 5,4 procent.

- Det har varit förhandlingarna ända till ikväll och det är mycket glädjande att vi nu lyckats avvärja konflikthotet samtidigt som överenskommelsen landar på kostnadsökningar på samma nivå som märket, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Visita.

Det nya avtalet gör det möjligt att premiera duktiga medarbetare samt skapar förutsättningar för ordning och reda på besöksnäringens arbetsmarknad.

Besöksnäringen befinner sig i en oerhört tuff situation och för oss har det varit viktigt att skapa långsiktiga och stabila förutsättningar med bibehållen flexibilitet. Det gör vi med det här avtalet, säger Torbjörn Granevärn.


Ämnen: Avtal20

Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.