2022-05-02 18:30Pressmeddelande

Helene Åkerström Hartman från Vallsta är Årets kvinna i besöksnäringen

Helene Åkerström Hartman, vinnare av Årets kvinna i besöksnäringen, tillsammans med Maud Olofsson, tidigare ordförande Visita och Fredrik Reinfeldt, ordförande Visita.Helene Åkerström Hartman, vinnare av Årets kvinna i besöksnäringen, tillsammans med Maud Olofsson, tidigare ordförande Visita och Fredrik Reinfeldt, ordförande Visita.

Årets kvinna i besöksnäringen tilldelas Helene Åkerström Hartman, vd och ägare av Orbaden Spa & Resort i Vallsta. Hon får utmärkelsen bland annat för att ha utvecklat en internationell uppmärksammad resort genom att engagera och lyfta fram det lokala.

Genom att se möjligheter och vara starkt förankrad i det lokala samhället har Helene Åkerström Hartman skapat och utvecklat en unik och globalt uppmärksammad destination på en plats där få trodde det var möjligt. Hennes sätt att driva ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart företag har inspirerat många andra, och idag har Orbaden Spa & Resort en självklar plats bland Sverige topphotell. För bland annat detta fick Helene Åkerström Hartman ta emot utmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen, på en stor gala ikväll, där juryn bland annat sa:

”Genom ett engagerande och omtänksamt ledarskap har stora och djärva idéer inte bara fått ta plats utan också förverkligats men alltid med en förnimmelse av det lokala; tydligt manifesterat i de omtalade sviterna skapade av lokala celebriteter som verkar på den internationella scenen. Devisen ”tänk globalt, agera lokalt” har fått ett nytt ansikte när hon låter hennes stora vurm för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet gälla såväl den lokala bygden som kampen för globala mänskliga rättigheter, utrotningshotade djur och att fler flickor i Kenya ska få gå i skolan."

Helene Åkerström Hartman tog emot utmärkelsen inför en stor publik av kollegor och medarbetare inom besöksnäringen. Förutom äran fick hon 25 000 kronor.

-- Det är fantastiskt roligt och det känns överraskande och överväldigande. Jag hoppas kunna inspirera andra kvinnor och framförallt yngre tjejer, sa Helene Åkerström Hartman.

 

Om priset
Utmärkelser Årets kvinna i besöksnäringen instiftades som en present till Maud Olofsson, Visitas tidigare ordförande, på hennes 60-årsdag.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 700 medlemsföretag med över 8 800 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.