2024-03-14 17:06Pressmeddelande

Guldmedalj till Internationella Engelska Skolan från Borås i Kockduellen

Jana Issa och Alva Sigfridsson från Internationella Engelska Skolan i Borås vann riksfinalen av matlagningstävlingen Kockduellen och kan därmed titulera sig Sveriges bästa högstadiekockar.

I torsdagens riksfinal av Kockduellen, som anordnas av Visita och är Sveriges största matlagningstävling för högstadieelever, gjorde tio skolor upp om att bli bästa matlagare i högstadiet.

Med 60 minuters förberedelsetid och med kravet att huvudrätten skulle innehålla Anammas formbara baljväxtfärs samt utgå från en, på förhand bestämd råvarukorg, så bestod vinnarrätten av citrondoftande ravioli fylld med baljväxtfärs och spenat samt en variation på rotfrukter, chips på grönkål och crust på panko- och västerbotten.

Juryns ordförande Jenny Kvick, köksansvarig på Restaurangakademien, motiverade juryns beslut; Med en väldig vacker och elegant rätt, hög finish och detaljfokus. Med balanserade smaker och ett väldigt fint hantverk.  

- Väldigt imponerande prestationer. Elegant, smakrik och detaljrik rätt tog hem vinsten. Alla levererade på en väldigt jämn nivå, säger Desirée Jaks, Årets Kock 2023 och jurymedlem i tävlingen.

- Att vinna Kockduellen i denna höga konkurrens känns helt fantastiskt. Vi har lagt ned mycket hårt arbete och att då vinna känns väldigt roligt, säger vinnarna Jana Issa och Alva Sigfridsson från Internationella Engelska Skolan i Borås.  

Nio skolor tilldelas silvermedalj

Nio skolor kan titulera sig silvermedaljörer i Kockduellen:

Moa Berntsson och Bartosz Brodocz, Smedingeskolan, Kungsbacka
Elsa Wiesel och Lova Klaredsson, Kungshögsskolan, Ljungby
Alice Sundqvist och Melina Åberg, Björkskataskolan, Luleå
Naya Krayem och Jessica Bui , Internationella Engelska Skolan, Hässleholm
Agnes Sjögren och Elsa Ehrenborg, Bilingual Montessori School of Lund
Rebecka Bonnevier och Nellie Edström, Noblaskolan, Stockholm
Vilgot Jönsson och Jonathan Wibert, Fagrabäckskolan, Växjö
Hugo Hörnsten och William Agvald , Höglidenskolan, Örnsköldsvik
Fatima Akbari  och Bayan Hmidan, Folkasboskolan, Hallsberg

https://varldensjobb.se/kockduellen/


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.


Kontaktpersoner

Dan Jormvik
Pressansvarig
Dan Jormvik
Press- och mediekontakter