2022-03-31 13:44Pressmeddelande

Guldmedalj till Borås i Kockduellen

Agnes Artman och Emma Claes från Bodaskolan i Borås vann riksfinalen av matlagningstävlingen Kockduellen och kan därmed titulera sig Sveriges bästa högstadiekockar.

I torsdagens riksfinal av Kockduellen, en matlagningstävling anordnad av Visita, gjorde tio skolor upp om att bli bästa matlagare i högstadiet. Med 50 minuters förberedelsetid och kravet att huvudrätten skulle innehålla fläskkarré samt utgå från en på förhand bestämd råvarukorg bestod vinnarrätten av en färgglad sallad med asiatisk touch.

Juryns ordförande Christofer Ekman, Köksansvarig på Restaurangakademin motiverade beslutet med att det var välagad varmrätt med en modern touch och där råvarorna användes smart. 

-  Det känns stort. Vi har trännat på maträtten väldigt mycket och hade som mål att imponera på juryn med den. Det känns overkligt, säger Agnes Artman och Emma Claes från Bodaskolan.

- Efter en otroligt jämn tävling med hög nivå så är jag är djupt imponerad av de tävlande och det ska bli spännande att följa deras utveckling, säger jurymedlemmen Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021.

 

Nio skolor tilldelas silvermedalj

Nio skolor kan titulera sig silvermedaljörer i Kockduellen:

- Maya Alismail och Lugain Dinawe (Ekenässkolan, Eslöv)

- Angelin Kongpachith och Astrid Andersson (Internationella Engelska Skolan, Hässleholm)

- Teerabay Phoonkerd och Arsalan Samadi (Frödingskolan, Karlstad)

- Agnes Bojesen och Amanda Stensson (Kunskapsskolan, Katrineholm)

- Lola Taylor och Natalie Nowak (Kunskapsskolan, Lund)

- Ida Rasmusson och Siri Lundquist (Herrestorpskola, Vellinge)

- Filippa Högberg och Felicia Johansson (Vifolaksskolan, Mantorp)

- Signe Åhlund och Elsa Modig (Hortlax skola, Piteå)

- Klara Norrgård och Anton Öberg (Ala skola, Timrå)

 

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever från hela Sverige. 2021-2022 deltog närmare 6000 elever.Utifrån en korg med matvaror som har bestämts på förhand ska eleverna laga en middag. Resultatet bedöms av representanter från professionen och andra med erfarenhet från branschen. Under tävlingen finns en kock med för att berätta om yrket och svara på elevernas frågor.
Kockduellen är ett samarbete mellan Visita och skolorna för att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen.
https://varldensjobb.se/kockduellen/

 


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar över 5 700 medlemsföretag med över 8 800 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.