2024-03-05 06:36Pressmeddelande

Fortsatt god efterfrågan på hotellrum

Under de fyra första veckorna i februari låg antalet sålda hotellrum marginellt högre i jämförelse med samma period 2023.

- Trots en vikande ekonomisk konjunktur låg antalet sålda hotellrum de fyra första veckorna i februari något högre än motsvarande period förra året. Vi kan se att storstäder som Stockholm och Göteborg går bättre än övriga landet och det beror sannolikt på olika sportlovseffekter, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita. 

- Det är glädjande att efterfrågan totalt sett under februari utvecklas bättre än i januari trots rådande ekonomisk konjunktur. Samtidigt har konkurrensen ökat till följd av att utbudet vuxit snabbare än efterfrågan. Men fortfarande råder stor ekonomisk osäkerhet där lönsamheten fortfarande pressas av mycket höga kostnadsnivåer samt en osäker valutautveckling. Ovanpå det har regeringen höjt arbetsgivaravgifter och skatter samt vill kraftigt försvåra för arbetskraftinvandring. Många företag inom besöksnäringen är beroende av arbetskraftinvandring för sin kompetensförsörjning, avslutar Thomas Jakobsson. 

*Data är preliminära och avser ett urval av 732 hotell i Sverige. Data är inte kalenderkorrigerade och tar inte hänsyn till vilka veckodagar olika högtider infaller.

Källa: Benchmarking Alliance. 

*Anledningen till att presentera data för 1-28 i varje månad är att förbättra jämförbarheten genom att undvika veckodagseffekter på en hel månad, då efterfrågan naturligt pendlar över veckan och en månad sträcker sig över mer än fyra veckor.


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.


Kontaktpersoner

Dan Jormvik
Pressansvarig
Dan Jormvik
Press- och mediekontakter