2019-04-10 08:35Pressmeddelande

Flera viktiga insatser för besöksnäringen i budgeten

Lapporten i Abisko. Foto: VisitaLapporten i Abisko. Foto: Visita

Återställd moms för naturguider, pengar till fjälleder och sänkt skatt för att ha anställda är några av förslagen i vårändringsbudgeten som är positiva för besöksnäringen.

I budgeten från i höstas fanns förslag om att höja momsen för naturguider från 6 till 25 %, och dessutom minskades pengarna till underhåll av fjällederna. I budgeten som presenteras idag drar regeringen tillbaka förslaget om höjd moms och skjuter till pengar för underhåll av lederna.
- Svensk natur är unik och tillgängligheten är viktig för stora delar av besöksnäringen. Det är bra att regeringen inser det och skapar förutsättningar för jobb och tillväxt, inte minst på landsbygden, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Budgeten innehåller även förslag om att sänka arbetsgivaravgiften för personer under 18 år. Det kommer ge fler möjligheten att komma in på den svenska arbetsmarknaden i unga år och skaffa sig den så viktigt första arbetslivserfarenheten. Men större reformer krävs.
- Besöksnäringen skapar runt 6000 nya jobb varje år, men kan sysselsätta ännu fler med bättre förutsättningar. Sänkta skatter på att ha anställda för fler är avgörande för att ännu fler ska kunna få jobb, säger Jonas Siljhammar.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 000 medlemsföretag med över 7 000 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.