2024-04-08 11:50Pressmeddelande

Färre sålda hotellrum under mars

Under de fyra första veckorna i mars minskade antalet sålda hotellrum i Sverige med 5 procent i jämförelse med samma period 2023. Men nedgången förklaras med att påsken inföll under mars i jämförelse med förra året då den inföll under april.

- Under de fyra första veckorna i mars minskade antalet sålda hotellrum i Sverige med 5 procent i jämförelse med 2023. Men bakom siffrorna finns en kalendereffekt. Större delen av påsken inföll under mars i jämförelse förra året då den inföll under april, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Under det första kvartalet i år har antalet sålda hotellrum minskat med 2 procent i jämförelse med samma period förra året.

- Trots en minskning av antalet sålda hotellrum i mars och det första kvartalet så har hotellmarknaden hållit emot överraskande bra med tanke på rådande ekonomiskt läge med höga räntor och inflation. Kostnadsläget för företagen är fortfarande mycket högt och situationen har förvärrats genom att regeringen höjt arbetsgivaravgifter och skatter. Dessutom försvårar regeringen kraftigt möjligheten för arbetskraftinvandring vilket hotar kompetensförsörjningen, avslutar Thomas Jakobsson.

*Anledningen till att presentera data för 1-28 i varje månad är att förbättra jämförbarheten genom att undvika veckodagseffekter på en hel månad, då efterfrågan naturligt pendlar över veckan och en månad sträcker sig över mer än fyra veckor.


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.


Kontaktpersoner

Dan Jormvik
Pressansvarig
Dan Jormvik
Press- och mediekontakter