2019-09-05 10:27Pressmeddelande

Fantastisk sommar för besöksnäringen

Sheraton Stockholm Sheraton Stockholm

Den svenska besöksnäringen fortsätter växa och under sommarmånaderna juni och juli ökade antalet gästnätter med 7 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen beror framförallt på att fler svenskar semestrat hemma.

Svenska hotell, vandrarhem och andra kommersiella boenden hade en ny fantastisk sommar med över 11,5 miljoner gästnätter under juni och juli. En ökning med 7 procent jämfört med samma period förra året, visar inkvarteringsstatistik från SCB. Ökningen beror dels på fler europeiska gäster, men allra mest ökar antalet gästnätter från svenskar.
- Det är en stark utveckling. Allt fler söker efter hållbara och genuina upplevelser och där är svensk besöksnäring långt fram. Det tillsammans med den svenska naturens dragningskraft gör Sverige till ett attraktivt resmål, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Även augusti var en stark månad för hotellen i storstäderna, visar siffror från Benchmarking alliance som Visita tagit fram. Beläggningen var 83 procent, en ökning med nästan två procentenheter jämfört med samma månad förra året. Samma bild ger de campingplatser som hittills rapporterat siffror för augusti.
- Den samlade bilden är att det varit ytterligare en fantastisk sommar för turismen till Sverige. Näringens betydelse för jobb och tillväxt är stor runt om i Sverige, säger Jonas Siljhammar.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 000 medlemsföretag med över 7 000 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.