2018-07-20 08:53Pressmeddelande

En dom som gynnar konsumenten

Förbudet för hotell att erbjuda lägre pris på sin egen sajt än på booking.com strider mot konkurrenslagen. Det meddelade Patent- och marknadsdomstolen idag. En dom som gynnar konsumenterna, kommenterar Visita.

Visita stämde booking.com under hösten 2016 för den klausul som finns i kontrakten med hotellen och som förbjuder dem att erbjuda lägre pris och bättre villkor på sina egna onlinekanaler än på booking.com. Klausulen, det så kallade vertikala paritetsvillkoret, strider mot konkurrenslagen och hämmar konkurrensen, menade Visita. När Patent- och marknadsdomstolen idag meddelade dom i målet gick domstolen på Visitas linje och beslutade om ett åläggande vid vite mot booking.com att upphöra med klausulen inom tre månader.

-          Det är bra och glädjande att domstolen slår fast att klausulen strider mot konkurrenslagen och kan hämma konkurrensen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

-          Den stora vinnaren är konsumenten som kommer få se ökad konkurrens och därmed både bättre priser och andra villkor.

Domen idag gäller booking.com men flera andra hotellsajter har liknande klausuler och Vista utgår från att de har för avsikt att följa svensk lag och därmed också ändra sina villkor när rättsläget nu klarlagts.

-          Dagens dom kommer ha stor effekt på den svenska hotellmarknaden. Att kunna boka övernattningar via olika sajter är jätteviktigt, men det ska då ske på villkor som inte hämmar konkurrensen. Dagens dom ökar hotellens möjlighet att sätta priser efter faktiska kostnader och kommer gynna de konsumenter som bokar via hotellens egna sajter, säger Jonas Siljhammar.

Patent- och marknadsdomstolen mål nr: PMT13013-16.


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 000 medlemsföretag med över 7 000 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.