2020-11-11 16:58Pressmeddelande

Alkoholförbud kräver extra stöd till drabbade företag

Regeringens föslag om förbud mot alkoholservering efter klockan 22 riskerar att bli ett dråpslag mot jobb och företag i en näring som redan har det extremt tufft. Blir det verklighet krävs ytterligare stöd.

Förslaget om förbud mot alkoholservering efter klockan 22 slår stenhårt mot den bransch som redan drabbats hårdast av pandemins konsekvenser i form av restriktioner. Visita utgår från att om förslaget blir verklighet så följs det av ytterligare stöd till de företag som drabbas.

- Serveringsställen har redan tydliga regler kring avstånd och andra åtgärder för att minska smittspridningen och kommunerna kontrollerar att de reglerna följs. Det viktiga är självklart att serveringsställena vidtar åtgärder för att motverka smittspridning, inte vad människor har i glaset efter ett visst klockslag. Dessutom riskerar förslaget att människor, tvärtom mot vad regeringen och myndigheterna rekommenderar, istället ses hemma hos varandra där det inte finns någon möjlighet till kontroll överhuvudtaget, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

-Om förslaget blir verklighet utgår jag från att regeringen följer upp detta med ökade stöd till näringen. Annars riskerar ytterligare tusentals jobb, inte minst för unga, att försvinna, säger Jonas Siljhammar.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.