2022-09-20 03:30Nyheter

Stark återhämtning för hotellen i Linköping efter pandemin

Beläggningen på hotellen i Linköping var under den gångna sommaren tillbaka på samma nivå som före pandemin. Men samtidigt är osäkerheten inför hösten stor.

Hotellen i Linköping kommun hade en bra sommar (jun-aug) med en beläggning på 64 procent. Det är en ökning med 4 procent jämfört med 2019 och betyder att hotellen i stort sett är tillbaka på samma nivå som före pandemin, visar siffror från Benchmarking Alliance som Visita sammanställt.

- Det är ett hårt och fantastiskt jobb som ligger bakom att man lyckats återhämta sig så snabbt efter pandemirestriktionerna. Det visar på att besöksnäringen i Linköping är attraktiv och har en stor potential att växa och skapa fler jobb, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita.

Samtidigt som sommaren var bra har återhämtningen planat ut och osäkerheten är stor inför hösten och vintern. Konsumenternas plånböcker blir tunnare och branschens kostnader skenar. Till det ska läggas att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga riskerar att försvinna nästa år, vilket kommer att innebära hundratals miljoner i ökade kostnader för besöksnäringen.

- Att kraftigt höja skatten på att anställa unga när vi är på väg in i sämre tider är huvudlöst och risken är att det bli ännu svårare för unga och utrikesfödda att få jobb, säger Anna Wallén.


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.