2021-04-28 03:00Nyheter

Över 1 800 jobb borta i Östergötlands besöksnäring

Över 1 800 jobb försvann i Östergötlands besöksnäring förra året. Och allra hårdast slog det mot de unga. För att rädda fler jobb från att försvinna behövs bättre stöd och lättade restriktioner.

Hotell och restauranger i Östergötland har drabbats hårt av pandemin. Under förra året försvann 1 894 jobb i länets besöksnäring, jämfört med ett år tidigare. Det visar siffror från SCB som Visita sammanställt.

- Restriktionerna har slagit stenhårt mot besöksnäringen och det innebär förlorade jobb i en omfattning vi aldrig tidigare sett. Förutom alla människor som drabbas direkt av förlorat jobb riskerar det bli väldigt kostsamt för samhället, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Allra värst drabbade är de unga. Nästan 1 300 personer under 26 år, eller var sjätte ung löntagare i länets besöksnäring, förlorade sitt jobb under pandemiåret.

- Besöksnäringens kris fortsätter. Fler jobb är i farozonen, inte minst för unga, om inte utlovade stöd betalas ut direkt och restriktionerna lättar, säger Jonas Siljhammar.

 

Mer om metoden: Utifrån SCB:s registerbaserade lönestatistik (LSUM) har antalet löntagare i besöksnäringen, SNI-kod 55+56, i olika åldersgrupper och län (efter löntagarens bostad) för åren 2020 och 2019. Skillnaden mellan åren motsvarar förlorade jobb. Det kan finnas en överlappning om respektive person skulle jobba i både hotellföretag och restaurangföretag under samma år dock inte inom respektive bransch. I de fall löntagarens ålder inte kan fastställas ingår de inte i detta material.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.