2023-05-08 13:15Nyheter

Jessie Sommarström är Årets kvinna i besöksnäringen

Åres kvinna i besöksnäringen 2023

Visitas pris "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Jessie Sommarström, Årets Kock 2022 och ansvarig för innovation & hållbar utveckling på Urban Deli. Hon har bland annat tillsammans med Axfoundation utvecklat hållbara produkter på bland annat svenskodlade baljfärsväxter och bifångst.   

Genom sitt stora fokus på bland annat gastronomisk hållbarhet och för att ha fått glastak att krossas fick hon idag ta emot utmärkelsen av H.K.H Prins Daniel och Maud Olofsson inför en stor publik på Visitadagen 2023.  

Delar ur juryns motivering:

”Hennes driv har gjort henne till en pionjär inom gastronomisk hållbarhet på såväl yttersta elitnivå som inom det offentliga köket. Pristagaren långa karriär – från disken till Sveriges bästa kock – använder hon inte bara för att få braxen att bli accepterad på tallriken utan också för att förbättra branschens sociala hållbarhet. Hon väjer aldrig för de obekväma frågorna men har alltid fokus på lösningar i det lilla och för branschen. Själv går hon i bräschen för ett modernt och nytänkande synsätt på arbete som ifrågasätter gamla sanningar om framgång. Årets pristagare började sitt liv i Goa och har nyttjat livets alla erfarenheter för att idag göra unikt goá grejer – för gastronomin och hållbarheten.”

- Jag är mycket stolt och glad över att få detta pris. Att mitt arbete blir uppmärksammat på detta sätt är mycket hedrande. Jag hoppas kunna inspirera hela branschen till att arbeta med hållbarhetsfrågor, sa Jessie Sommarström.

Förutom äran tilldelas Jessie Sommarström 25 000 kronor.

Utmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen instiftades som en present till Maud Olofsson, Visitas tidigare ordförande, på hennes 60-årsdag och delas ut med medel från Maud Olofssons 60-årsfond.


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.


Kontaktpersoner

Dan Jormvik
Pressansvarig
Dan Jormvik
Press- och mediekontakter