Coronapandemin har slagit stenhårt mot besöksnäringen i Gävleborg. Men när det vänder är potentialen stor och 1000 nya jobb kan växa fram i näringen på några år, visar en ny rapport från Visita.
Hotell, restauranger och konferensanläggningar är några av de företag inom besöksnäringen som drabbats extremt hårt av coronarestriktionerna. Totalt har logiintäkterna i Gävleborg minskat med nästan en femtedel (- 18 %) eller 141 miljoner kronor under pandemin och väldigt många människor förlorade jobbet i länets besöksnäring, visar siffor från SCB som Visita tagit fram.
- Restriktionerna som för många inneburit en helt eller delvis nedstängning har slagit stenhårt mot jobb och företag i Gävleborgs besöksnäring, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita.
Samtidigt som de senaste 19 månaderna har varit besöksnäringens tuffaste sedan Andra världskriget är potentialen stor när det vänder. Gävleborg har en vacker natur, flera starka destinationer och goda kommunikationer som lockar både inhemska och utländska gäster. Egenskaper som fått ökad attraktivitet under pandemin och som bidrar till att 1000 nya jobb kan växa fram på några års sikt, enligt en ny prognos.
- Med rätt politik som att kommuner tar bort olika avgifter, regionen satsar på marknadsföring och att skatten på att anställa minskar finns stora möjligheter till en kraftfull återstart av Gävleborgs besöksnäring, säger Anna Wallén.
Rapporten Gävleborgs besöksnäring – värsta krisen och återhämtningen är bifogad i sin helhet nedan.
Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.