2021-11-26 04:50Nyheter

Efter krisen – Jämtlands besöksnäring kan skapa över 600 nya jobb

Coronapandemin har slagit stenhårt mot besöksnäringen i Jämtland. Men när det vänder är potentialen stor och 650 nya jobb kan växa fram i näringen, visar en ny rapport från Visita.

Hotell, restauranger och konferensanläggningar är några av de företag inom besöksnäringen som drabbats extremt hårt av coronarestriktionerna. Totalt har logiintäkterna i Jämtland minskat med 20 procent eller 316 miljoner kronor under pandemin och väldigt många människor förlorade jobbet i länets besöksnäring, visar siffor från SCB som Visita tagit fram.

- Restriktionerna som för många inneburit en helt eller delvis nedstängning har slagit stenhårt mot jobb och företag i Jämtlands besöksnäring, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita.

Samtidigt som de senaste 19 månaderna har varit besöksnäringens tuffaste sedan Andra världskriget är potentialen stor när det vänder. Jämtland har en vacker natur och flera starka destinationer som jobbar aktivt med hållbarhetsarbetet. Egenskaper som fått ökad attraktivitet under pandemin och som bidrar till att 650 nya jobb kan växa fram på några års sikt, enligt en ny prognos.

- Med rätt politik som att kommuner tar bort olika avgifter, regionen satsar på marknadsföring och att skatten på att anställa minskar finns stora möjligheter till en kraftfull återstart av Jämtlands besöksnäring, säger Anna Wallén.

 

Rapporten Jämtlands besöksnäring – värsta krisen och återhämtningen är bifogad i sin helhet nedan.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.


Kontaktpersoner

Dan Jormvik
Pressansvarig
Dan Jormvik
Press- och mediekontakter