2024-09-20 07:00Pressmeddelande

Ytterligare en järnvägspassage i Vara

Porträttbilder av två mörkhåriga kvinnor.Gabriela Bosnjakovic, kommunstyrelsens ordförande, och Ellen Bengtsson, planarkitekt.

Vara tätort delas i två delar av järnvägen Älvsborgsbanan. Idag finns det en passage längs Sveagatan för fordon i Vara tätort och den skapar trafikstörningar i centrum vid bomfällningar. Kommunen har det senaste halvåret utrett behov, möjligheter och kostnader för ytterligare en järnvägspassage. Utifrån tre olika alternativa passageförslag har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat om att gå vidare med Allégatan som lokalisering.

Vara kommun har utrett tre olika möjligheter för en så kallad planskild järnvägspassage, det vill säga en bro över, eller en tunnel under, järnvägen. En sådan lösning gör att fordonstrafik kan passera järnvägen oavsett tågankomster och bomfällningar. De utredda alternativen är Allégatan, Rönngatan och Södra Ringleden.

Den utredning som är genomförd omfattar två delar. Den ena delen redogör för vilket av tre olika lokaliseringsalternativ som bäst löser den trafiksituation som uppstår vid bomfällningar idag. Den andra delen redogör för vilka konsekvenser de olika alternativen har för tätorten som helhet samt konsekvenser för den befintliga användningen av mark samt nuvarande bebyggelse, säger Ellen Bengtsson, planarkitekt på Vara kommun.

De första diskussionerna om att bygga ytterligare en passage över eller under järnvägen i Vara tätort fördes på 1970-talet.

Utifrån att diskussionen om en ytterligare järnvägspassage i Vara förts under flera decennier så känns det både stort och framåtsyftande att vi äntligen lyckats komma till beslut om ett lokaliseringsalternativ, säger kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic.

Samhällsbyggnadsförvaltningen på Vara kommun har parallellt med utredningsarbetet för en ny järnvägspassage jobbat med att ta fram ett planprogram för området Håkan-Månsgården i den sydvästra delen av Vara tätort. I området planeras för upp till 800 nya bostäder totalt vilket kommer att påverka trafiken i tätorten ytterligare.

Beslutet är viktigt både för att lösa trafiksituationen ur en rad olika perspektiv på kort och lång sikt. Men framförallt är det här ett beslut som andas mod, framtidstro och som möjliggör för Vara tätort att växa med nya bostäder, fortsätter Gabriela Bosnjakovic.

Beslutsprocessen för lokalisering av en ny och kompletterande järnvägspassage går nu vidare till kommunstyrelsen och avgörs sedan i kommunfullmäktige. Först därefter kan planprocesser, markfrågor och projektering med mera påbörjas.

Än återstår det många delar, och mycket kan fortfarande hända på vägen, så är det i den här typen av processer. Nu har i alla det första steget tagits, konstaterar Gabriela Bosnjakovic, kommunstyrelsens ordförande, nöjt.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Johanna Forslund Kullander
Samhällsbyggnadschef
Tel: 0512-310 88
E-post: johanna.forslund-kullander@vara.se


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling