Som en del av kommunens arbete för att skydda naturen och stoppa spridningen av invasiva växtarter inleder vi ett samarbete med det finska företaget Crowdsorsa. Det är en satsning som innebär att kommuninvånare kan vara med och bekämpa invasiva växtarter och samtidigt tjäna pengar, genom att spela ett mobilspel.
Bekämpningsuppdraget i Vara startade den 26 maj klockan 09.00 och i år har vi valt att fokusera på bekämpning av blomsterlupin. Alla som vill delta behöver bara ladda ner appen Crowdsorsa till sin mobiltelefon och följa instruktionerna. Den som är över 13 år kan registrera sig direkt i appen och yngre deltagare är välkomna att spela tillsammans med en vårdnadshavare som står för registreringen.
– Vi tycker att det ska bli spännande att testa detta koncept och tänker att det är en kul grej att göra ihop med familj och vänner, samtidigt som man kan tjäna en slant. Samtidigt engagerar och uppmärksammar vi kommuninvånarna på den invasia arten blomsterlupin som breder ut sig mer och mer och är ett hot mot den inhemska floran, säger Mikaela Happe, administratör på gatu- och parkenheten och en av de ansvariga för projektet.
I sommar kommer det att finnas totalt 18 000 kronor i belöningar för deltagarna i Vara. Spelare kan tjäna upp till 200 kronor per timme. Spelet beräknar automatiskt belöningen baserat på förekomstens yta, täthet och art. Spelet är aktivt så länge det finns kvar pengar i belöningsbudgeten.
– Ett extra plus är att vi dessutom får en kartläggning av de bestånd av blomsterlupin som finns i kommunen, säger Mikaela Happe.
För att delta i spelet behöver man rensa bort blomsterlupin från kommunal mark. Dessa områden kan antingen vara markerade i appens karta eller identifierade och markerade av deltagaren själv. Innan och efter rensningen ska området filmas. Videon laddas därefter upp i appen för granskning av Crowdsorsa. När videon blivit godkänd får deltagaren en ersättning som först hamnar i en virtuell plånbok och sedan kan överföras till ett bankkonto.
Man bekämpar blomsterlupinen genom att skära den vid basen eller dra upp den från marken. Sen kan man lämna allt växtavfall att förmultna på marken.
– Man kan använda en lie, trädgårdssaxar eller ren muskelkraft för att rensa. Stilen är fri. De mest aktiva har till och med köpt en trimmer och gjort spelet till ett sommarjobb för sig själva, säger Crowdsorsas vd Toni Paju.
Det behövs alltså ingen utrustning för att utföra uppdraget men det kan underlätta att ha handskar, gummistövlar och en powerbank med sig.
Crowdsorsa är ett internationellt prisbelönt startupföretag från Tammerfors. Dess koncept har implementerats i Finland, Sverige, Estland, Storbritannien, Kanada och USA.
Crowdsorsas mobilapp har utvecklats för crowdsourcad insamling av bild- och videomaterial. Deltagare får belöningar för att spela samtidigt som de hjälper till att förbättra miljön.
Förutom invasiva arter har spelet snabbt kartlagt stadsområdens tillgänglighet, gator och cykelbanors skick, brunnslock och parkbänkar samt bekämpat mördarsniglar. Crowdsorsa utvecklar kontinuerligt nya sätt att förbättra miljön genom att spela.
Denna sommar kommer invånare att bekämpa invasiva arter som hotar naturens biologiska mångfald i över 60 kommuner i Finland, Sverige och Kanada med hjälp av Crowdsorsa.
Kontakta:
Mikaela Happe, administratör gatu- och parkenheten Vara kommun
mikaela.happe@vara.se
0512-310 00
Toni Paju, vd Crowdsorsa
toni.paju@crowdsorsa.com
00358 50 322 6263
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.