2023-12-26 06:20Nyheter

Hanna lär ut livsviktigt kunskap

Kvinna med mörkt långt hår och blå t-tröja håller armen på en vagn med färgglada simkorvar som används som flythjälpmedel. I bakgrunden syns simbassängerna.Hanna Dalemo är simlärare på badhusen i Vara och Kvänum.

Simkunnighet är livsviktig kunskap och det gäller att hålla igång den genom hela livet.

En som lägger grunden till den är simläraren Hanna Dalemo som träffar barn och ungdomar på både badhuset i Vara och i Kvänum.

En grupp skolelever sitter på bassängkanten och får instruktioner om vad de ska öva på under lektionen som just ska börja. Några andra är redan i vattnet och övar bröstsim med en färgglad simkorv under magen som lite extra flythjälp.

– Raka ben, ut åt sidan och så ihop. Det är benen som tar dig framåt i vattnet, säger simläraren Hanna Dalemo.

Mellan de båda banorna med barn som lär sig simma, simmar några pensionärer sträcka efter stärka för att hålla igång kroppen med skonsam träning, något som de brukar göra varje vecka. Det visar tydligt att simning är något som bra och passar alla åldrar.

Kunna simma 200 meter

Hanna Dalemo undervisar små barn och elever som går i förskoleklass upp till årskurs sex. Eleverna på lågstadiet kommer en gång i veckan till badhuset i Vara eller i Kvänum. På mellanstadiet är det inte lektioner lika ofta. De fyra första skolåren handlar främst om att få vattenvana och att lära sig simma bröstsim och ryggsim. Det utgör själva grunden som sedan byggs på.

– För att få godkänt betyg i idrott i sexan ska man kunna simma minst 150 meter bröstsim och 50 meter ryggsim. För att räknas som simkunnig ska man kunna simma 200 meter. Det gäller alla – oavsett ålder, säger hon.

Simkunnighet är färskvara. Det är lätt att överskatta sin förmåga och tro att man är lika bra på att simma som för några år sedan eller när man var ung.

– Ett tips är att komma hit någon gång per år och simma sträckor för att se hur formen är och träna upp den om det behövs.

2022 drunknade det 70 personer enligt Svenska livräddningssällskapet årsrapport. 60 av dem var män och majoriteten av dem var över 60 år.

Livräddning

Lika viktigt som att kunna simma är att kunna livrädda. När eleverna går på mellanstadiet får de börja med lite enklare övningar som sedan blir lite mer avancerade ju äldre de blir. De får bland annat träna på att hämta upp en orange docka från botten och simma med den men även att kasta ut en livboj efter att först tagit loss behållaren med repet i mitten, lägga den på marken och hålla fast den med en fot.

– Det är jätteviktigt att hålla koll på de som är i vattnet hela tiden. Personer som är på väg att drunkna är tysta, sjunker ner i vatten och brukar försöka hålla huvudet så ansiktet är riktat mot himlen. Det går väldigt fort! Att de skulle veva med armarna och ropa på hjälp stämmer inte, förklarar Hanna.

Badvett, båtvett och isvett

I simundervisningen ingår också isvett vilket innebär träning att ta sig upp med hjälp av isdubbar på ett flak. Eleverna får också lära sig båtvett som att ha flytväst och inte vara fler än tillåtet i båten och badvett som bland annat innebär att inte bada ensam, tala om vart man är och simma längs med stranden.

Träffa alla gäster

Hanna Dalemos liv som simlärare började redan på gymnasiet. Hon gick på barn- och fritidsprogrammet och gjorde sin praktik på Nästegårdsbadet. Sedan har det fortsatt i olika omfattning varvat med studier.

– Det är så omväxlande att jobba här. Vi har simundervisning, vattengympa, sköter köket, är i relaxen, står i receptionen och städar. Och allra bäst är att träffa alla gäster som kommer till oss, säger hon.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.