2024-12-09 12:00Nyheter

Arbetet med fördjupad översiktsplan för nordöstra Vara – detta händer nu

Fem personer sitter runt ett bord. På bordet ligger planritningar. En person pekar på ritningarna. Fotograf: Martin Frick

Vara kommun arbetar med att ta fram en fördjupad översiktsplan (FÖP) för nordöstra delen av Vara tätort. Just nu befinner sig projektet i en viktig fas där miljöaspekter och framtida markanvändning står i fokus.

I februari i år fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna för bebyggelse på ett 120 hektar stort område i anslutning till nordöstra delen av Vara tätort. Målet med planarbetet är att bedöma om hela eller delar av området är lämpligt för framtida byggnation, med syftet att möjliggöra fler arbetstillfällen i närheten av befintliga bostad- och verksamhetsområden.

Var står vi i processen?

Vi har nyligen genomfört ett så kallat avgränsningssamråd. Detta innebär att kommunen, tillsammans med Länsstyrelsen, har diskuterat hur omfattningen och detaljnivån i en så kallad miljökonsekvensbeskrivning ska avgränsas.

Syftet är att tidigt fastställa vilka miljöaspekter som blir viktiga att arbeta med i planen. Det hjälper oss att effektivisera den fortsatta planprocessen, förklarar Ellen Bengtsson, planarkitekt.

 

Vad innebär en miljökonsekvensbeskrivning?

Kommunen är enligt miljöbalken skyldig att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för planer som kan få betydande miljöpåverkan. Diskussion med Länsstyrelsen som nyligen genomförts är en viktig del av detta arbete.

Vi har fått in synpunkter från Länsstyrelsen, och nästa steg blir att definiera vilka typer av markanvändning vi ska planera för i FÖP, säger Mikko Mäkelä, mark- och exploateringsstrateg.

Vad händer nu?

Nästa steg i processen är att analysera miljöfaktorer som kan påverkas och påverka omständigheter vid en eventuell byggnation, exempelvis buller, utsläpp och andra viktiga aspekter. Målet är att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning som säkerställer att marken används effektivt och på ett sätt som är bäst lämpat för området.

När kan invånarna påverka?

Kommunen planerar att genomföra ett större samråd där du som kommuninvånare får möjlighet att lämna dina synpunkter. Detta samråd kan bli aktuellt under 2025, beroende på hur processen fortskrider.

Att skapa förutsättningar för fler verksamheter är viktigt för Vara kommuns tillväxt. Lika viktigt är det att vi använder marken smart och effektivt utifrån alla olika samhällsintressen. I dessa avvägningar är samrådsprocessen jätteviktig, säger kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Lisa Johnsson
Kommunikatör
Lisa Johnsson