2024-01-25 10:13Pressmeddelande

Utställning om runstenar öppnar på Gamla Uppsala museum

Foto: Andreas NorinSkillstastenen står i Skogstibble i Uppland. U 887 Foto: Andreas Norin

Tyde den som kan – en utställning om runor och runstenar

Öppnar 27 januari 2024 på Gamla Uppsala museum.

Nu öppnas utställningen Tyde den som kan på Gamla Uppsala museum och kan ses där hela 2024.

Runstenar är Skandinaviens äldsta skriftliga källor och hör till Upplands mest spännande kulturarv. De är som portaler till vikingatiden och ibland längre tillbaka än så. I Uppland står runstenarna tätare än någon annanstans. Varför restes de och av vem? Vad berättar de för oss idag?

– Utställningen passar jättebra i Gamla Uppsala. Här låg kungasätet som var ett maktcentrum före, under och efter vikingatiden, säger Linda Klementsson, Gamla Uppsala museum.

Utställningen Tyde den som kan

I utställningen kan besökaren bekanta sig med några av de mest intressanta runinskrifterna, se originalrunor, lära sig att tyda runor och resa en egen sten.

Här finns även runor på föremål från både förhistorisk och modern tid, med olika budskap från den som ristat. Det är bruksföremål som sländtrissa och kalenderstav, men runor kunde också ha rituella eller magiska syften.

Runorna är nordbornas första skriftspråk. De har använts ända in i modern tid. Men var kom de ifrån? Hur lät de? Kan du tyda dem?

En speciell runsten, U941, i utställningen är en så kallad tvillingsten. Den liknar en annan sten som nu är försvunnen men känd från historiska källor. De två tvillingstenarna verkar ha rests vid olika ändar av egendomen Gamla Uppsala ungefär år 1050. Bägge är ristade av Åsmund Kåresson till minne av Gälv, och restes av hans familj.

Tyde den som kan är en tillfällig utställning baserad på Upplandsmuseets succéutställning. Den visas på Gamla Uppsala museum hela 2024.

Upplev runstenarna i landskapet

Lördag och söndag 27–28 januari 2024 håller Gamla Uppsala museum visningar både i utställningen och i fornlämningsområdet för att ta med besökarna till några av runstenarna där.

I Gamla Uppsala finns runstenar i fornlämningsområdet och vid kyrkan. I Uppland står runstenarna tätare än någon annanstans. Här finns över 1 300 stenar. De flesta av dem restes under vikingatid omkring år 1000.

– Vi hoppas att utställningens besökare tar med sina nya färdigheter och perspektiv och upplever runstenarna i landskapet, säger utställningsansvarig Maria Ljunggren.

Runstenarna kunde ofta vara kristna förböner, minnesmärken, eller statussymboler. Många målades i flera starka färger och restes på en väl synlig plats där människor passerade dagligen för att så många som möjligt skulle se stenen.

Stiftelsen Upplandsmuseet har, på uppdrag av länsstyrelsen, inventerat Upplands runstenar och ett arbete med att tvätta och frilägga runstenarna pågår i ett varsamt projekt för att bevara och kunna uppleva detta fantastiska kulturarv som är så unikt för Uppland.


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Stiftelsen Upplandsmuseet har cirka 60 anställda med bred kompetens och experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland!

Stiftelsen driver tre museer i Uppsala. Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum i centrala Uppsala. Gamla Uppsala museum ligger alldeles intill de majestätiska kungshögarna från tiden omkring år 500 och berättar om platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, med gårdar, soldattorp, odlingar och djur, visar hur folk levde i en uppländsk bondby under 1800-talet. Vi har även visningar och program i professorshemmet i Walmstedtska gården i Uppsala som är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet.

Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid, dåtid och framtid.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf
Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren
Linda Klementsson
Enhetschef Gamla Uppsala museum
Linda Klementsson