2019-08-08 13:45Pressmeddelande

Ullmarknad i Österbybruk sätter fokus på den svenska ullen

Får på ullmarknaden i Österbybruk. Foto: Katja Jahn/UpplandsmuseetFår på ullmarknaden i Österbybruk. Foto: Katja Jahn/Upplandsmuseet


För sjätte året uppmärksammar vi den värdefulla svenska ullen med Sveriges största utomhusmarknad! Marknaden växer från år till år och intresset är stort både i Sverige och utomlands. Den 9 - 10 augusti kommer en stor mängd utställare från hela Mälardalen och andra delar av landet till Österbybruks Herrgård.

 Med ett sextiotal deltagande fårägare, spinnerier, konsthantverkare och andra aktörer bjuder länshemslöjdskonsulenterna på Upplandsmuseet in till två heldagar med tema ull.

Under marknadsdagarna finns det mycket att göra. Besökarna kan bland annat välja mellan   Slöjdklubb för barnen, kortare kurser samt en mängd demonstrationer och prova-på-aktiviteter på marknadsområdet.

Självklart kan man köpa produkter av hög kvalitet men även ta del av föreläsningar och andra aktiviteter. På marknaden blir det t ex ullsortering, en spinntävling och den finaste yllevanten ska röstas fram.

Vi räknar med cirka 2500 besökare och att det blir samma fina stämning som tidigare år. Marknadens kännetecken är att alla utställare håller mycket hög kvalitet, här finns inget slit och släng. Det känns både spännande, viktigt och utmanande att fokusera på ett så vardagligt, hållbart och självklart material. Vi vill hylla och lyfta ull, ett unikt, mångsidigt och smart funktionsmaterial, säger Marie Fagerlind, länshemslöjdskonsulent och arrangör för marknaden.

Butikerna på herrgårdsområdet och Orangeriet är öppna. Det finns också visningar av herrgården där man dukat upp ett historiskt matbord.

 Vi hoppas att besökarna blir nyfikna och lär sig mer om ull. Syftet med marknaden är inte minst att  erbjuda kunskap, fina produkter och inspiration till eget skapande, säger Marie Fagerlind.

 


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Katja Jahn
Kommunikatör
Katja Jahn
Marie Fagerlind
Hemslöjdskonsulent, textil slöjd
Marie Fagerlind