2021-08-27 07:19Pressmeddelande

Ull för livet på Upplandsmuseet

Kvinna med hjärtevärmare av ull. Foto: Albin RylanderKvinna med hjärtevärmare av ull. Foto: Albin Rylander

Fredagen den 27 augusti öppnas utställningen ”Ull för livet” - en mindre utställning som vill uppmärksamma den fantastiska svenska ullen.

Ull för livet vill lyfta svensk ullproduktion och ullhantverk. Den presenterar inhemskt ullhantverk och visar ullens många fördelar och användningsområden. Ingen annan fiber är så hållbar, praktisk och finns i ett sådant överflöd.

Vi vill med utställningen visa på ullens fantastiska egenskaper och användningsområden och inspirera dig att använda mer av den hållbara och cirkulära ullen. Du kan se hur du kan använda ull i plagg eller inredning. Det finns även beskrivningar på flera av föremålen så att, om du blir sugen, själv kan tillverka något av det som visas i utställningen, säger hemslöjdskonsulent Marie Fagerlind.

I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1000 ton ull per år. Idag kastar man bort större delen av den ull som produceras i Sverige. I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill utställningen att fler ska få upp ögonen för den fantastiska ullen. Ullen i utställningen kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska spinnerier.

Utställningen är producerad av hemslöjdskonsulenter och regionala utvecklare i Sverige.

 


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Marie Fagerlind
Hemslöjdskonsulent, textil slöjd
Marie Fagerlind