2021-05-27 12:27Pressmeddelande

Tyde den som kan – en upptäcktsfärd bland Upplands runstenar

One of the faces/UpplandsmuseetDen 3 juni öppnar Upplandsmuseet

Den 3 juni öppnar Upplandsmuseets utställning om runor och runstenar.
I Uppland finns flest runstenar i världen – ca 1300 stycken. De ger oss en spännande inblick i vikingarnas värld.

Runorna är nordbornas äldsta skriftspråk och runstenarna är viktiga historiska källor till främst vikingatiden. Från slutet av 900-talet och under hela 1000-talet reste människor i Sverige minnesstenar med runinskrifter när någon släkting hade dött, men det finns runinskrifter som är långt äldre än så.

Vi är jätteglada att äntligen få öppna den här utställningen. Vi tror att runor och runstenar är något som många tycker är spännande. Och det är givet att berätta om runstenarna just på Upplandsmuseet när vi har så många runstenar i vårt landskap, säger Ylva Lewenhaupt, producent för utställningen.

Runstenarna placerades på en väl synlig plats där människor passerade dagligen så att så många människor som möjligt skulle se stenen. Runstenar var inte bara minnesmärken över döda släktingar, de var också statussymboler. När man reste en runsten var det viktigt att själv var omnämnd eftersom man bekostade monumentet och för att visa hur man var släkt med den döde. Runstenarna fungerade indirekt som ett testamente och visade vem som hade rätt till ett visst jordinnehav. Tvärtemot vad man kanske kan tro var de flesta runstenar från vikingatiden kristna monument och det kristna korset finns ofta med på stenen.

I utställningen kan besökaren bekanta sig med några av de mest intressanta runinskrifterna, se originalrunor, lära sig att tyda runor och resa en egen sten. Förhoppningen är också att väcka ett intresse hos museets besökare att själva såväl besöka som tyda runstenarna på plats i landskapet.

Runstenarna är en viktig och självklar del av det uppländska kulturlandskapet. Vår utställning öppnar en dörr till den värld som speglas i runstenarna och det är första gången som de uppländska runstenarna visas upp på det här sättet. Det är vi stolta över, säger Torun Zachrisson, forskningschef på Upplandsmuseet.

Som bakgrund kan nämnas att Upplandsmuseet nyligen gjort en stor inventering där  Uppsala läns samtliga utomhus stående stenar har besökts. Syftet har varit att få en bild av i vilket skick de befinner sig i för att bättre kunna ta hand om detta unika kulturarv.

På grund av den rådande coronasituationen kommer det inte bli någon utställningsinvigning och museet kan endast ta emot ett begränsat antal personer i museet. Välkomna några i taget!

 


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren