2025-03-19 15:11Pressmeddelande

Trendigt och historiskt på hantverkshelg

Händer som väver med brickbandsteknik.Brickbandsvävning under hantverkshelg i Gamla Uppsala. Foto Olle Norling.

Gamla Uppsala museum har samlat skickliga hantverkare med vikingatida och medeltida tema under helgen 22-23 mars 2025. Besökare kan se hur hantverkarna arbetar, prova själv eller köpa med sig något hem.
 
Utanför och inne i museet kommer smide, växtfärgning, nålbindning, vävning och träsnideri att utföras med historisk teknik. Även illumination, det medeltida sättet att illustrera böcker och manuskript ingår i programmet. Det blir aktiviteter och visningar för både barn och vuxna hela helgen. Flera av teknikerna kommer att fördjupas med förklarande presentationer av hantverkarna själva.
 
– Det historiska ger ytterligare en dimension inom skapande för alla att utforska, säger avdelningschef Vilhelm Sundbom. Tanken på att samma hantverk utförts under tusentals år är hissnande. 
 
Många som gör saker själv gör det för sitt välbefinnande, för hållbarhet eller för utmaningen att lära sig något nytt. Att dessutom leva sig in i historien genom att göra som andra gjort i tusentals år är något extra och ett sätt att förstå historia.
 
Program 
Lördag och söndag på Gamla Uppsala museum 22-23 mars 2025.
12:00 Museet öppnar 
12:00–16:00 Hantverkare på plats och visar upp. 
12:30 Föredrag: Nålbindning – En otroligt massa stygn. En enkel genomgång om grunderna bakom flera olika stygn med Gunilla Beckholmen från Gamla Uppsala museum. 
13:00 Visning om Gamla Uppsalas historia (Svenska) 
13:30 Föredrag: Medeltida bokmåleri med Denise Fagertun. I en tid innan tryckpressen kunde det ta år att framställa en enda bok, det är svårt att inte undra vems galna idé det var att dessutom spendera tid på att illuminera sida efter sida med guld och dyra färger. Hur gick det till när den medeltida munken eller hantverkaren illuminerade dessa skrifter och vad var egentligen poängen?
14:00 Vikingaskola: Gör din egen tofs i ull och färga den själv med växtfärger. För barn från ca 5 år och uppåt. 
14:30 Föredrag: Tore Qvarfordt, lärare på Västerbergs folkhögskola, berättar om utbildningen Trä & smideslinjen på Västerbergs folkhögskola i Storvik. Det kommer handla om traditionell slöjd och historiskt järnsmide! (Föreläsningen sker bara på lördagen). 
15:00 Gudied tour in english about Old Uppsalas history
16:00 Museet stänger för dagen.
Bildtext
Brickbandsvävning under hantverkshelg i Gamla Uppsala. Foto Olle Norling.
 
Kontakt
Vilhelm Sundbom, avdelningschef Stiftelsen Upplandsmuseet
076 241 72 07
Vilhelm.sundbom@upplandsmuseet.se
 
Martin Testorf, Presskommunikatör
Martin.testorf@upplandsmuseet.se
073 511 28 25

 


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Stiftelsen Upplandsmuseet har cirka 60 anställda med bred kompetens och experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Stiftelsen driver tre museer i Uppsala. Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum i centrala Uppsala. Gamla Uppsala museum ligger alldeles intill de majestätiska kungshögarna från tiden omkring år 500 och berättar om platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, med gårdar, soldattorp, odlingar och djur, visar hur folk levde i en uppländsk bondby under 1800-talet. Vi har även visningar och program i professorshemmet i Walmstedtska gården i Uppsala som är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet. Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid, dåtid och framtid.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf
Vilhelm Sundbom
Avdelningschef publik & lärande
Vilhelm Sundbom