2023-04-19 05:45Pressmeddelande

Tema amning på Upplandsmuseet söndag 23 april

Ett unikt tillfälle att fördjupa sig i amning och förlossningsvård, historiskt och nu. På Upplandsmuseet 23 april kan du möta tre personer som berättar om ämnet ur olika perspektiv. Här är rubrikerna på deras föredrag. Programdagen är öppen för alla och journalister är varmt välkomna.

 

– En psykologiprofessor, en barnmorska och en författare. Det är tre kvinnor som vi ser fram emot att träffa och belysa amningens kulturhistoria ur olika perspektiv, säger programansvarig Frida Gereonsson på Upplandsmuseet.

 

Föredragens rubriker söndag 23 april 2023

Amningshjälpen 50 år.

En av amningshjälpens grundare, Eva Magnusson, berättar om amningshjälpen som nu funnits i 50 år och startade i Uppsala som en kvinnorörelse på 1970-talet.

 

Om amningsstöd till hbtq-personer och regnbågsfamiljer

Sofia Klittmark, leg barnmorska och utredare i forskningsprojektet ”Fysisk, psykisk och reproduktiv hälsa hos hbtq-personer under graviditet och efter födande”.

 

Barnafödandet och barnsängstidens historia

Maja Larsson, journalist och författare till boken Kläda blodig skjorta: svenskt barnafödande under 150 år.

 

Läs hela Upplandsmuseets program för 23 april ”Amning och förlossningsvård – en viktig historia”

Arrangeras i samarbete med Amningshjälpen som firar 50 år.

 

Kontakt

Frida Gereonsson

Programansvarig Upplandsmuseet

018-16 91 43

frida.gereonsson@upplandsmuseet.se

 

Martin Testorf

Kommunikatör Upplandsmuseet

073 511 28 25

martin.testorf@upplandsmuseet.se


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf