2024-06-12 05:00Pressmeddelande

Stor vikingafestival i Uppsala

Vikingasällskapet Svíars tältläger framför Gamla Uppsala museumVikingasällskapet Svíars tältläger framför Gamla Uppsala museum

Gamla Uppsala museum skapar en tradition av historisk festival som saknas i Uppsala. Årets tema är vikingatid.

Helgen innan midsommar varje år äger festivalen rum med marknad, prova-på-aktiviteter, dräktuppvisning och lägerliv. En härlig start på sommaren för alla i Uppsala län och långväga turister.

De väldiga kungshögarna i Gamla Uppsala har en mytomspunnen historia. Fornlämningsområdet är Skandinaviens mest välbevarade kungasäte från järnåldern och är omtalat i de isländska sagorna.

– Det är ett arv som förtjänar en festival där kunskaperna förs vidare över generationerna, säger festivalansvarig Linda Klementsson vid Gamla Uppsala museum. Vår vision är en växande festival med hantverk, lägerliv, mat, musik och marknad. Tre dagar där besökaren kliver in i historien.

I år består festivalen av 27 tält framför museet, där många erbjuder högkvalitativa, vikingatida hantverk, medan andra är vikingasällskapens tidstypiska läger. Där välkomnas den som vill roa sig som en viking, spela brädspel, känna på ett svärd, prova på hantverk eller bara utbyta sagor och historier. I barntältet kan de yngre prova vikingakläder för att ta en selfie, gräva som en arkeolog, prova pilbågsskytte, spela spel och annat kul.

Förra årets festival hade tema vendeltid och besöktes av ca 2 800 personer varav 16 procent var turister från andra länder. I år är temat vikingatid och ett större fokus ligger på hantverk och marknad.

 

Fakta om festivalen

Vikingafestival 14-16 juni 2024, kl. 11–17

Plats: Gamla Uppsala museum, Disavägen 15 i Uppsala

Entré till museet 0-19 år gratis, vuxna 150 kr. Årskort 200 kr. Festivalområdet är öppet för alla med museibiljett.

www.gamlauppsalamuseum.se

 

Gamla Uppsala museum är en del av Stiftelsen Upplandsmuseet.

 

Kontakt

Linda Klementsson, verksamhetsutvecklare Stiftelsen Upplandsmuseet

018-23 93 06, linda.klementsson@upplandsmuseet.se

Martin Testorf, kommunikatör Stiftelsen Upplandsmuseet

073 511 28 25, martin.testorf@upplandsmuseet.se


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Stiftelsen Upplandsmuseet har cirka 60 anställda med bred kompetens och experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Stiftelsen driver tre museer i Uppsala. Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum i centrala Uppsala. Gamla Uppsala museum ligger alldeles intill de majestätiska kungshögarna från tiden omkring år 500 och berättar om platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, med gårdar, soldattorp, odlingar och djur, visar hur folk levde i en uppländsk bondby under 1800-talet. Vi har även visningar och program i professorshemmet i Walmstedtska gården i Uppsala som är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet. Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid, dåtid och framtid.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf