Upplandsmuseet har slagit besöksrekord för tredje året i rad och haft 138 000 besökare under 2019, en ökning med drygt 8 %. Sett i ett treårsperspektiv har antalet besökare ökat med 57%!
Förklaringen bakom framgången ligger i en blandning av angelägna utställningar och en omfattande programverksamhet på museets tre filialer och ute i länet, säger Maria Ljunggren som är museets utställningschef.
Den mest besökta utställningen 2019 var Kulturkoftor och Sagotröjor, vilket visar på det stora intresset för hantverk och stickning. Ett annat dragplåster är museets nya barnutställning Lilla Kvarn som blivit en riktig succé som lockar många familjer med småbarn.
Vi är jätteglada över att vi återigen slår besöksrekord och får ett kvitto på att vi bedriver en verksamhet som är intressant för många. Som ny museichef är det naturligtvis extra roligt att komma till en organisation med så fina publiksiffror, säger museichef Daniel Wetterskog.
Det man kanske inte alltid tänker på är att den ökade publiken också har en baksida i form av ökade kostnader för städning, personal och slitage. Med en låg uppräkning av våra anslag samt att vi erbjuder fri entré så kommer vi till en punkt där vi måste börja titta på långsiktigt ekonomiskt hållbara lösningar.
Under 2020 kommer vi att påbörja arbetet med nya framtida basutställningar. Det är ett stort och krävande arbete både räknad i tid och pengar.
På programmet för 2020 står bland annat en fotoutställning av Uppsalafotografen Rolf Ärnström som beskriver två samebyar och en större utställning om runor och uppländska runstenar som bygger på museets egen forskning.
På Upplandsmuseet finns experter inom arkeologi, forskning, kulturmiljö och hemslöjd som möter besökare genom föredrag, uppdrag och kursverksamhet.
Att vi har en fantastiskt bred kunskap kring hela Upplands kulturhistoria gör oss unika. Det är grunden för vår framgång och något som människor efterfrågar, avslutar Maria Ljunggren.
Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet