2024-08-07 05:00Pressmeddelande

Prova på vendeltid i Gamla Uppsala

Föreningen Vendthjod framför kungshögar i Gamla Uppsala

Hur smakade maten på vendeltiden? Hur lät musiken och hur roade man sig? Provsmakning, hantverk, och spel som på vendeltiden är vad besökarna kommer att kunna testa på Gamla Uppsala museum 10-11 augusti 2024. De yngre barnen kan få en lyckopåse av völvan.

– Extra kul är att vendeltidsdagarna görs tillsammans med en uppländsk förening som vill gestalta hela det vendeltida livet, säger Linda Klementsson på Gamla Uppsala museum

Vendeltidsdagarna arrangeras 10-11 augusti 2024 i samarbete med föreningen Vendthjod som välkomnar stora och små besökare till sitt läger utanför Gamla Uppsala museum. Aktiviteten ingår i museets entrébiljett och är gratis upp till 19 år.

Hantverk som keramik, kläder och brickbandsvävning handlar det mycket om på vendeltidsdagarna. Dräktuppvisning och smycken finns att se och i lägret hörs musik spelas på återskapade, vendeltida instrument.

Fakta om vendeltiden

Vendeltiden är en tidsperiod under järnåldern ca 550–800 e.Kr. Kungshögarna i Gamla Uppsala uppfördes under vendeltiden som sedan gick över i vikingatid.

Kontakt

Linda Klementsson

Verksamhetsutvecklare vid Gamla Uppsala museum

018-23 93 06

 

Martin Testorf

Kommunikatör Stiftelsen Upplandsmuseet

073–511 28 25


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Stiftelsen Upplandsmuseet har cirka 60 anställda med bred kompetens och experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Stiftelsen driver tre museer i Uppsala. Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum i centrala Uppsala. Gamla Uppsala museum ligger alldeles intill de majestätiska kungshögarna från tiden omkring år 500 och berättar om platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, med gårdar, soldattorp, odlingar och djur, visar hur folk levde i en uppländsk bondby under 1800-talet. Vi har även visningar och program i professorshemmet i Walmstedtska gården i Uppsala som är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet. Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid, dåtid och framtid.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf

Relaterad media