Nytt på Upplandsmuseet: De assmilierade
En gripande utställning om att hitta sina rötter bland resandefolket visas på Upplandsmuseet 18 januari till 20 april 2025.
Öppen invigning utan föranmälan sker 17 januari kl 16.00 (extra öppet till kl. 18).
Berättelsen börjar i Uppsala 1948. En bebis fosterhemsplaceras genom myndigheters hemlighetsmakeri. Flickan växer upp och får en son som i vuxen ålder får reda på att hans biologiska rötter är hos resandefolket. Ett helt nytt ursprung blir en gåva och samtidigt upptäcks en otäck historia i samhället. Sonen är konstnären Robin Tinglöf och utställningens producent.
– I oljemålningarna har jag velat spegla min resa som varit både fantastisk och fruktansvärd, säger konstnären Robin Tinglöf. Samtidigt har de ett budskap om att lära av historien.
En del av upplänningarna tillhör samtidigt Sveriges nationella minoriteter. Den här utställningen är en personlig berättelse om Uppsalabon Robin Tinglöfs egna upplevelser. I en tid när myndigheters övergrepp hör till det förflutna är det lätt att både känna och visa en stolthet över sitt ursprung.
Robin är inte ensam om sin berättelse. Den kan delas av andra resande, samtidigt som den upplyser och berör alla, gammal som ung.
– De assimilerade är en färgstark utställning med en kraftfull berättelse som på samma gång är personlig och historisk, säger Emelie Holmström, ansvarig för utställningen på Upplandsmuseet.
Assmiliering
Mångfald uppstår när kulturer samexisterar. Assimilering innebär att en minoritets kultur drunknar och försvinner i en majoritetskultur.
Romer har en lång historia i Uppland. Resandefolket är den äldsta gruppen inom minoriteten romer och kom till Sverige på 1500-talet. Sveriges 1900-talshistoria är mörk och skamlig när det kommer till övergrepp på romer och resande. Några exempel är det rasbiologiska institutet som före 1935 såg etniska grupper som ett hot mot en svensk folkstam. Tvångsomhändertagna barn placerades i svenska fosterfamiljer på 1940-talet. Lagar som tillät tvångssterilisering togs bort så sent som på 1970-talet.
Program om nationella minoriteter
Under våren 2025 ger Upplandsmuseet flera programkvällar med fokus på nationella minoreteter. Närmast uppmärksammas samiska nationaldagen, finska kalevaladagen och internationella romadagen. Programmen utgår från nedslag i Upplandsmuseets permanenta utställning om Upplands historia. Den tillfälliga utställningen De assimilerade kommer särskilt att visas för skolklasser för att erbjuda lärare ett sätt att uppfylla läroplanen.
– Utan de nyanser som minoriteter tillför riskerar historien att bli för homogen på ett osant sätt, menar museipedagog Stina Flink.
Fakta om utställningen
Namn: De assimilerade, en utställning om att hitta sina rötter bland resandefolket.
Innehåll: Utställningen består av 15 stora oljemålningar, 10 skyltställ med berättelser och fakta, ljudberättelser, film och atmosfärsljud. Böcker och fördjupningsmaterial.
Producerad av Robin Tinglöf i samarbete med sällskapet Frantzwagner och tidskriften Dikko.
Visas på Upplandsmuseet 18 januari till 20 april 2025.
Kontakt
(kompletteras med mobilnummer och epost)
Emeli Holmström
Utställningsproducent på Upplandsmuseet
018 169 144, emeli.holmstrom@upplandsmuseet.se
Stina Flink
Museipedagog på Upplandsmuseet
018 169 142, stina.flink@upplandsmuseet.se
Robin Tinglöf
Konstnär och utställningens producent
robin.tinglof@icloud.com, 076 946 05 05
Martin Testorf
Kommunikatör på Upplandsmuseet
0735 112 825, martin.testorf@upplandsmuseet.se
Bilder
Bild 1, oljemålning.
Finns resandefolket kvar? Ja! Språket och kulturen lever vidare men ofta lite i det fördolda. Text och oljemålning i utställningen av Robin Tinglöf.
Bild 2, utställning
Utställningen De assimilerade visas på Upplandsmuseet 18 januari till 20 april 2025. Foto Upplandsmuseet.
Bild 3, utställning
Utställningen De assimilerade består av 15 oljemålningar och därtill skyltar, berättelser, ljud och film. Foto Upplandsmuseet.