2019-04-01 15:18Pressmeddelande

Ny utställning om romers kamp för bildning

Foto: Birgitta Paulsson/Drömmen om skolanFoto: Birgitta Paulsson/Drömmen om skolan

Drömmen om skolan
Om romers kamp för utbildning

O suno pala é školá
E zhor te avel lé romen pravo pala vužskala.

5 april – 6 oktober 2019 på Upplandsmuseet

Den 5 april invigs utställningen om romers kamp för utbildning med berättelser, bilder och dokument om romers skolgång från lägerskolor på 1940-talet till idag.

En verklighet kantad av diskriminering, särbehandling och fördomar. Men också om den uthålliga kampen för utbildning och jämlikhet, om viljan och drömmen om kunskap.

Det var först när alla romer fick bli bofasta 1959 som samtliga romska barn fick tillgång till skolgång året om.

– Rätten till skolgång och att alla behandlas lika inför lagen är grundläggande element i ett demokratiskt samhälle. Vi kan var och en av oss fundera över var vi skulle vara och hur våra liv skulle se ut om vi inte hade fått möjlighet till någon utbildning, säger museipedagog Stina Flink.

Ämnet är angeläget och en naturlig fortsättning på Upplandsmuseets arbete med att synliggöra nationella minoriteter och vår gemensamma historia.

– Vi är glada över att kunna visa utställningen Drömmen om skolan på Upplandsmuseet. En del romer är upplänningar och en del upplänningar är romer. Därför ska vi på Upplandsmuseet berätta om romsk historia, säger Maria Ljunggren, utställningschef.

Producent: Annica Carlsson Bergdahl/Rot


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren