2019-02-13 16:18Pressmeddelande

Ny barnutställning för lek på Upplandsmuseet

Foto: Katja JahnFoto: Katja Jahn

Den 19 februari öppnas Upplandsmuseets nya barnutställning Lilla Kvarn.

Konstnärerna Sven Nordqvist och Leif Högström har skapat en fantasifull utställning där det finns mycket att utforska och leka i för museets yngsta besökare.

Den nya barnutställningen på museets entréplan riktar sig till barn från 0-6 år i sällskap av vuxna och vill locka till lek och kreativitet. Utställningen är inspirerad av historiska uppländska miljöer som en brukssmedja, en gammaldags handelsbod och ett 1800-talstorp med inrett kök. Självklart finns här även Pelle Svanslös och hans vänner i miljön kring Åsgränd där många av katterna i Gösta Knusttsons berättelser håller till. Namnet Lilla Kvarn anspelar på att museet ligger i den gamla Akademikvarnen.

Lilla Kvarn är en riktig skattkammare för lek och fantasi. Vi hoppas att denna uppfinningsrika barnutställning ska bli Uppsalabarnens nya favoritställe, där de vill leka och upptäcka tillsammans med sitt vuxna sällskap”, säger Upplandsmuseets utställningschef Maria Ljunggren.

På museer är det ofta känsliga originalföremål och utställningar för vuxna, då är det inte alltid lätt att ha med de yngsta barnen. Men Lilla Kvarn är anpassad just till yngre barn.

Allt går att ta på och leka med och när man tittar in genom fönstren kan man upptäcka vad som händer inne i husen. När besökarna behöver ta en fikapaus finns numera även ett matsäcksrummet för barnfamiljer med Sven Nordqvists fantasifulla illustrationer på väggarna.


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren