2023-05-04 08:20Pressmeddelande

Kungshögarnas mästarskytte i Gamla Uppsala

Piltavla framför kungshögarna i Gamla Uppsala. Vem blir årets vinnare i bågskyttetävlingen?

Söndag 7 maj spänner vi bågen extra hårt utanför Gamla Uppsala museum.
Prova-på-skytte för nybörjare, föredrag för nyfikna och spektakulär tävling för erfarna långbågeskyttar. Intressant nog har arkeologer hittat pilspetsar i Gamla Uppsala men den längsta bågen av alla, långbågen, verkar inte använts i Sverige.

Pilbågsskytte är en av de populäraste kämpalekarna i Gamla Uppsala museum och den 7 maj finns något för alla intresserade. Den mäktiga långbågen, som kräver både styrka och teknik, betydde mycket för medeltida strider i England, och har blivit ikonisk i dramatiserade filmer om medeltida riddare och fältslag.

I samarbete med långbågsskyttarna i föreningen Sagittarii Holmiae, kan alla nu få lyssna till föredrag om långbågar, prova på att skjuta själv och se när mästarna gör upp i prickskytte framför de mäktiga kungshögarna i Gamla Uppsala.

Arkeologiska fynd

I utgrävningar kring Gamla Uppsala har några pilspetsar hittats. Det speciella med dessa spetsar är att de är långa, smala och utformade för att kunna spräcka en ringbrynja. Till skillnad från jaktspetsar som är breda. Dessa pilspetsar är från Gamla Uppsalas storhetstid mellan ca år 300–800. Den största av alla bågar, långbågen, är däremot ett medeltida vapen från England, dvs ca år 1200–1600. Det finns faktiskt inga belägg för långbågar i Sverige utan det är ett engelskt, medeltida fenomen.

En annan intressant detalj är att arkeologer kan känna igen vältränade långbågsskyttar genom att se på deras osymmetriska axelparti. En allt för ensidig träning med bågen som hade en manshöjds längd och krävde mycket styrka för att spänna, satte sina tydliga spår efter många års stridsträning.

Hålltider söndag 7 maj på Gamla Uppsala museum

11.30 Föredrag ”Långbågarna, infanterirevolutionen och medeltidens slut 1200–1600”

13.00 Prova på skytte. För barn, ungdomar och andra nybörjare. Måltavla utanför museet.

14.00 Tävlingen Kungshögarnas mästerskytte. Minimiålder 14 år. Slut senast kl 17.

Läs mer

Gamla Uppsala museum - Upplandsmuseet

Kungshögarnas mästarskytte 2023 – Sagittarii Holmiae (longbows.se)


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program.


Kontaktpersoner

Katja Jahn
Kommunikatör
Katja Jahn
Linda Klementsson
Verksamhetsutvecklare
Linda Klementsson