Koftor, tröjor, stickning och garn öppnar dörrar mot böcker, livsöden och vitt skilda världar. Stickning är hett och Upplandsmuseet hänger på trenden med utställningen Kulturkoftor & Sagotröjor som visar inspirerande plagg ur sagor och verklig historia.
Utställningen invigs den 22 mars och bygger på Celia B Dackenbergs boksuccéer Kulturkoftor samt Sagornas stickbok. Upplandsmuseet vill med utställningen inspirera till hantverk och läsning med stickade plagg vi känner igen från böcker och kända personer.
I sagornas värld myllrar det av stickade kläder, alltifrån Alfons Åbergs bruna tröja till Pippis långa strumpor och Tomtebobarnens ängsullströjor. Celia B Dackenberg har stickat upp dessa plagg utifrån bilder och berättelser. Här finns även Kurt Cobains ikoniska grungekofta och Miss Marples klassiska halsduk.
Utställningen innehåller även stickade museiföremål som varit med om dramatiska händelser. Från Polarmuseet i Gränna visas en tröja som varit med på Andrées polarexpedition. Ur Upplandsmuseets egna samlingar visas bland annat bandylegenden Sven ”Sleven” Säfwenbergs magiska turtröja - världens bästa bandykofta! Den fick inte tvättas, för då skulle även turen försvinna. Men en gång kom han hem och då hängde den tvättade tröjan på strecket…
Stickning engagerar många, det ser vi inte minst genom det stora intresset redan innan vi öppnar utställningen. Upplandsmuseets gård kommer t e x att dekoreras med stickade bidrag från hundratals intresserade hantverkare från hela Uppland. Under ett antal lördagar kommer flera stickcaféer finnas på plats, då är besökarna välkomna att utforska sina egna stickförmågor, säger utställningsproducenten Ylva Lewenhaupt. Förhoppningsvis lockar utställningen både redan frälsta stickare, nybörjare eller bara nyfikna.
Utställingsperiod: 22 mars - 22 september 2019 på Upplandsmuseet
Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet