2023-06-12 05:00Pressmeddelande

Jättelik historisk festival i Gamla Uppsala med deltagare från Europa

Vendeltida hjälm, kungshögVendeltida event i Gamla Uppsala.

Från hela Europa kommer cirka 70 historiska återskapare (reanactors) för att slå läger utanför Gamla Uppsala museum 16–18 juni under Vendeltidsfestivalen. Där visar de upp sina historiska kläder, vapen, hjälmar och hantverk och alla besökare är välkomna att gå omkring i det tidstypiska tältlägret. Den som varit där har nästan varit på 500-talet på riktigt.

– Vi har samlat de mest hängivna återskaparna från hela Europa. Att se deras fantastiska läger blir som att förflyttas i tiden till när Gamla Uppsala var som mäktigast. Vi kan knappt vänta, säger Linda Klementsson, chef på Gamla Uppsala museum.

De mäktiga kungshögarna i Gamla Uppsala är från vendeltid, strax före vikingatid. Platsen var då ett politiskt och religiöst maktcentrum som flera av Ynglingaättens kungar är förknippade med.

För att återskapa vendeltiden har Gamla Uppsala museum nu bjudit in historiska föreningar från bland annat Italien, England, Estland, Tyskland och Sverige att slå läger vid Kungshögarna. Alla museibesökare är välkomna att gå omkring i lägret kl 11-17 för att träffa återskaparna i deras tidstypiska kläder.

Festivalens tre dagar är också fyllda av aktiviteter som dräktuppvisning på scenen, föredrag om hantverk, brandgravar och vendeltida gårdsliv, eller visningar av kungshögarna, runstenar och kungshallen. Varje dag avslutas kl 16.30 med att alla återskaparna går i en lång dräktparad över kungshögarna.

– Jag har snöat in på ringbrynjor och ska återskapa en ringbrynja efter vendeltida gravfynd, säger Jörgen Ekberg från sällskapet Venthjod. I Venthjod är det annars ovanligt många medlemmar som fokuserar på textila hantverk och dräkter.

Vendeltidsfestivalen passar alla åldrar och ingår i den ordinarie biljetten till Gamla Uppsala museum, ingen extra avgift utgår. Biljetten gäller dessutom för fritt antal återbesök resten av året, eller varför inte till festivalens tre dagar.

När: 16–18 juni 2023, kl. 11–17

Var: Gamla Uppsala museum

Pris: Vendeltidsfestivalen ingår i entrébiljetten till Gamla Uppsala museum

 

Kontakt

Linda Klementsson

Chef på Gamla Uppsala museum

0721 904 482

Linda.klementsson@upplandsmuseet.se

 

Jörgen Ekberg

Återskapare i sällskapet Venthjod

0706 951 199

 

Martin Testorf

Kommunikatör vid Upplandsmuseet

0735 112 825

Martin.testorf@upplandsmuseet.se

 


Om Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf