Internationella romadagen firas på Upplandsmuseet 8 april 2025
Romska toner kommer att eka över Fyrisån från Upplandsmuseet på tisdag 8 april. På kvällsprogrammet står romsk livemusik, tematiska visningar och ett välkomsttal av kommunalråd Hanna Victoria Mörck. Upplandsmuseet har denna dag fri entré med förlängd öppettid till kl 20 för alla som vill vara med och fira internationella romadagen.
Programkvällen arrangeras tillsammans med Uppsala kommun och Fredens hus.
– Romernas nationaldag är en dag att fira allt som är romskt, romer och resande som folkgrupper och allt det som minoriteten givit oss i Uppsala. Vi har hantverkstraditioner, språkliga uttryck som tjej, musiker som Calle Jularbo, Katarina Taikons böcker om Katitzi, och Robin Tinglöfs utställning på Upplandsmuseet. Vi ska också minnas både det bra och den orättvisa som drabbat folkgruppen genom århundraden för att sträva efter att göra bättre och kunna förstärka insatser för minoriteten, säger Hanna Victoria Mörck, kommunalråd i Uppsala.
På programmet står musik, visningar och fika och alla är välkomna.
Hålltider 8 april
12–20 Öppet på Upplandsmuseet, fri entré denna dag.
16–20 Foodtruck på gården med våfflor i romskt tema.
17.15 Nationalsång, Gelem gelem. Välkomsttal av kommunalråd Hanna-Victoria Mörck. Romsk musik och dans med flera romska artister.
18.00 Tematisk visning i utställningen UPP-LEV! Tid, tankar och ting i Uppland. Visningen fokuserar på Sveriges minoriteter i Upplandsmuseets stora utställning om Upplands historia.
18.35 Ännu mera romsk livemusik.
19.00 Visning av De assimilerade, en utställning om att hitta sina rötter hos resandefolket, av och med konstnären Robin Tinglöf. Den tillfälliga utställningen De assimilerade visas till 20 april 2025 och är producerad av Robin Tinglöf.
Internationella romadagen
Internationella romadagen firas över hela världen, till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Förenta nationerna erkände romerna som ett världsfolk vid denna kongress.
– I Uppland har romer har en lång historia, berättar museipedagog Stina Flink på Upplandsmuseet. Resandefolket är den äldsta gruppen inom minoriteten romer och kom till Sverige på 1500-talet.
Kontakt
Martin Testorf, presskommunikatör Stiftelsen Upplandsmuseet
073 511 28 25, martin.testorf@upplandsmuseet.se