2023-08-15 05:30Pressmeddelande

Häng med vikingar i Gamla Uppsala

Medlemmar i vikingasällskapet Svíar framför sitt läger vid Uppsala högar.Medlemmar i vikingasällskapet Svíar framför sitt läger vid Uppsala högar.

Utanför Gamla Uppsala museum slår vikingasällskapet Svíar läger 19–20 augusti. Där hoppas de på många nyfikna besökare som vill höra sagor, spela brädspel och känna på svärd och sköldar.

Vikingarna i Svíar är mycket hängivna och har satt sig in i detaljer om vikingatida kläder, hantverk och matlagning. I lägret kommer de att smida, slöjda och laga historisk mat. Besökarna kan vara med, ställa frågor och umgås med vikingarna en stund.

–Vikingarna i Svíar är verkligen toppklass med sina hantverk och kunskaper, säger Linda Klementsson, chef på Gamla Uppsala museum.

Både museet och lägret är öppet för besökare kl. 11–17, 19–20 augusti 2023. Passar alla åldrar. Sagostund kl. 12, vapenvisning kl. 14. Museets visning kl. 13 och 15.

De mäktiga kungshögarna i Gamla Uppsala är gravar från ca år 500. Platsen var även på vikingatiden ett politiskt och religiöst maktcentrum som flera av Ynglingaättens kungar är förknippade med. Den mäktiga känslan finns fortfarande kvar.

Gamla Uppsala museum är en del av stiftelsen Upplandsmuseet.

Kontakt

Linda Klementsson

Chef på Gamla Uppsala museum

0721 904 482

Linda.klementsson@upplandsmuseet.se

 

Martin Testorf

Kommunikatör vid Upplandsmuseet

0735 112 825

Martin.testorf@upplandsmuseet.se


Om Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf
Linda Klementsson
Enhetschef Gamla Uppsala museum
Linda Klementsson