2020-02-26 10:00Pressmeddelande

Fristad - ett svar på förföljelse och förtryck

Bild: Linn GreakerBild: Linn Greaker

Den 7 mars invigs utställningen Fristad på Upplandsmuseet. Runt om i världen förföljs författare, journalister och konstnärer när de använder sig av rätten att fritt uttrycka sina åsikter. Utställningen vill synliggöra fristadsarbetet och öka medvetenheten om att yttrandefriheten inte är en självklarhet och något vi ständigt måste arbeta för.

För att stödja yttrandefriheten och det fria ordet har över 70 städer och regioner världen över blivit fristäder, av dessa finns över 20 i Sverige. Det betyder att städer ger förföljda författare, skribenter och konstnärer  ett vistelsestipendium för att kunna verka i en trygg miljö. En av dessa städer är Uppsala som varit en fristad sedan 2008. Arbetet sker i samarbete med den ideella organisationen International Cities of Refuge Network (ICORN) som arbetar för att skydda förföljda författare och skribenter. 

 Stipendiaterna ger i sin tur nytt liv till Fristädernas kulturliv. Tack vare fristadsförfattarna får de som bor i fristäder större möjligheter att lära känna andra litterära traditioner, språk och kulturer.

Mänskliga rättigheter är en viktig fråga för Uppsala kommun som har erbjudit en fristad för förföljda författare i mer än 10 år vilket jag är stolt över. Jag är glad att jag får möjlighet att arbeta med yttrandefrihet på ett så konkret och givande sätt. säger Annika Strömberg, utvecklingsledare på kulturförvaltningen Uppsala kommun och vice ordförande ICORN.

I utställningen berättar fristadsstipendiater om sina liv och varför de varit tvungna att lämna sina hemländer. En av de är Ashraf Bagheri som har fått en fristad i Uppsala. Hon är journalist, författare, förläggare och redaktör från Iran. I maj 2018 välkomnade Uppsala kommun Bagheri som den femte i raden av förföljda författare som givits en fristad i Uppsala

I den stunden flygplanet landade på svensk mark kände jag att jag både ville gråta och skratta. Jag kände en tomhet vad gällde min tillhörighet till två länder; det ena var landet från vilket jag hade flytt och så landet jag hade flytt till. Jag grät inombords, för det är en bitter och sorglig historia att förlora sitt land. Men samtidigt kändes det, paradoxalt nog, lite ironiskt att jag upplevde mig själv som en främling i mitt eget land.

Vandringsutställningen är ett samarbete med Bohusläns museum, Västra Götalandsregionen/regionens fristadskoordinator och Uppsala kommun. Utställningen har möjliggjorts genom bidrag från bl a Statens kulturråd.

Utställningen Fristad är en del av vårt arbete med att uppmärksamma 100- årsjubileet av demokratin. Yttrandefrihet är en av de mest grundläggande friheterna i en demokrati och Sverige har en mycket stark tradition av det som vi ska värna om. När demokrati o mänskliga rättigheter ifrågasätts på många håll i världen är utställningen extra angelägen och aktuell, säger Daniel Wetterskog, Upplandsmuseets chef.

Fakta: Under 2019 ansökte 137 personer om en fristad. 32 % av de sökande var journalister, 14 % författare, 11 %, musiker, 10% poeter, 7 % bloggare och 5% bildkonstnärer. 25 % av de sökande var från Iran, 10% var från Syrien, 9 % från Yemen and 7 % från Irak.  

Utställningsperiod: 7 mars – 20 september 2020


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet