2020-06-01 14:14Pressmeddelande

Friluftsmuseet Disagården öppnar med besökarnas säkerhet i fokus

Foto: UpplandsmuseetHusen på Disagården visar hur en by i Uppland kan sett ut under 1800-talet.

Disagården i Gamla Uppsala välkomnar alla att göra ett besök i 1800-talets Uppland

Nu har djuren kommit till Disagården, äppelträden står i full blom och de pittoreska husen skapar en välkommande idyll. Disagården visar en uppländsk bondby med hus och gårdar, soldattorp, odlingar och djur. Här får besökaren en inblick i hur folk levde på landsbygden under 1800-talets senare del.

 

Med anledning av coronaviruset öppnas området upp med försiktighet och Upplandsmuseets har beslutat att ställa in programdagar och det traditionella nationaldagsfirandet och midsommarfirandet. Även husen kommer först att öppnas upp den 1 juli, men det är fritt fram att promenera på området, titta på djur, byggnader och trädgård, slå sig ner i gräset för en kopp kaffe. För att erbjuda besökarna flera utomhusaktiviteter planeras tipspromenader och visningar av området.

”Det känns bra att vi kan välkomna besökare till Disagården. Det finns ett stort behov hos människor att få komma ut och göra utflykter i närmiljön efter vårens isolering och när många stannar hemma under sommaren. Med omsorg om besökarna och säkerhetsåtgärder vidtagna kan vi öppna upp och visa våra utomhusmiljöer och djur. Vi uppmanar också alla som kommer till oss att ta ansvar, hålla avstånd och att stanna hemma om man känner sig sjuk , säger Maria Ljunggren avdelningschef Kommunikation.”

I dagarna har djuren anlänt på Disagården och som varje år är det uteslutande äldre lantraser som också en del av det svenska kulturarv. I år finns Linderödssvin, Roslagsfår, Hedemorahöns och Jämtgetter på gården.

Öppettider (med reservation för ändringar pga Coronasituationen)

Juni–augusti kl. 10–17 dagligen.
Stugvisning i form av öppet hus kl 14-15, varje dag
Öppen visning av området kl 13, varje dag under perioden 1 juli-31 augusti
Husen är öppna varje lördag och söndag  under perioden 1 juli- 31 aug
Sommarcafeet är öppet, lör-sön 11-15 (stängt vid regn)

Stängt nationaldagen 6/6 och midsommarafton 19/6.

Alla besökare uppmanas att:

  • stanna hemma om du är sjuk, oavsett ålder
  • visa hänsyn och håll avstånd
  • tvätta händerna ofta med tvål och vatten


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren