2019-10-29 15:21Pressmeddelande

Fira demokratin!

Foto: RiksdagsförvaltningenDetalj från utställningen Fira demokratin!

Den 9 november invigs utställningen Fira demokratin! på Upplandsmuseet av Åsa Lindestam (s), förste vice talman.

Fira demokratin är en vandringsutställning från Sveriges Riksdag. Den ger en introduktion till rösträttskampen och vägen till riksdagsbesluten 1919-1921 fram till det första demokratiska valet med allmän och lika rösträtt 1921.

Efter många år av debatt och flera avslag beslutade riksdagen om allmän och lika rösträtt. En medborgerlig rättighet hävdade förespråkarna medan motståndarna undrade hur det skulle gå om folket fick vara med och bestämma?

Ingenting av detta hade hänt om inte människorna runt om i Sverige samlades för att förändra samhället. Folkrörelserna blev en skola i praktisk demokrati. Människor kunde genom sitt engagemang i folkrörelserna göra sina röster hörda och även personer som inte var politiker kunde påverka samhället.

Fira demokratin! visas på muséer runt om i landet under 2019–2021 och är en del av  ett fyra år långt demokratijubileum

INVIGNINGSPROGRAM:

Museichef Daniel Wetterskog hälsar välkommen.

Utställningen invigs av Åsa Lindestam (S), förste vice talman

Panelsamtal om demokratins utmaningar med:
Åsa Lindestam (S),
Helen Lindberg, forskare och lärare i statskunskap vid Uu.
Erika Hellerström och Mathilda Gustafsson från Röda korsets Ungdomsförbund Uppsala.
Moderator Museichef Daniel Wetterskog




 


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Katja Jahn
kommunikatör
Katja Jahn
Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren