2022-06-21 14:23Pressmeddelande

Efterlängtat midsommarfirande på friluftsmuseet Disagården!

Flicka med midsommarkran på Friluftsmuseet Disagården.Fira tradtionell midsommar på Friluftsmuseet Disagården.

Nu har djuren kommit till Disagården, äppelträden står i full blom och de pittoreska husen skapar en välkommande idyll. Disagården visar en uppländsk bondby med hus och gårdar, soldattorp, odlingar och djur. Här får besökaren en inblick i hur folk levde på landsbygden under 1800-talets senare del.

”Vi är jätteglada att vi återigen kan välkomna besökare till ett traditionsenligt midsommarfirande på Disagården! säger Vilhelm Sundbom, chef för lärande och slöjd på Upplandsmuseet. Efter denna speciella tid där vi inte har fått umgås och många besöksmål hållits stängda så finns ett stort sug efter att få komma ut och fira tillsammans. Vi ser fram emot att få öppna våra grindar för ett tre dagar långt midsommarfirande.   

Midsommarprogrammet pågår i tre dagar och är arrangerat av Upplandsmuseet tillsammans med Kulturföreningen Fyrisgillet. Kom och smycka och res årets midsommarstång på torsdagen den 23/6 kl. 18–21!
Midsommarafton firas fredagen den 24/6 kl. 12–16 med lekar, folkmusik och folkdansuppvisning. Området är öppet från 10:00. Entréavgift 50 kr, fri entré för barn upp till 18 år. På midsommardagen är det fri entré och lekar, folkmusik och folkdansuppvisning mellan 12–16.

Öppettider för Friluftsmuseet Disagården
Juni–augusti kl. 10–17 dagligen.
Familjevisning kl. 13

Visning av området kl. 14

Stugvisning i form av öppet hus kl. 15–16
Husen är öppna varje lördag och söndag

Sommarcaféet är öppet, lör–sön kl. 12–16 (stängt vid regn)

 

Program Midsommarafton på friluftsmuseet Disagården 2022

Fredag 24 juni kl. 12–16

 

10.00 Området öppnar

12.00 Programmet inleds med folkmusik

12.30 Invigning och dans kring midsommarstången

13.30 Folkdans, gammaldans för alla

14.00 Dans kring midsommarstången

14.30 Folkdansuppvisning

15.00 Danslekar och gammaldans för alla

 

Hemslöjdslotterier, chokladhjul, ansiktsmålning och fiskdamm.

Sommarcaféet och stugorna är öppna kl. 12–16.


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program.


Kontaktpersoner

Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren