2024-06-18 12:53Pressmeddelande

Disagården före och efter midsommarafton

Blommor

Många besökare väljer att delta kvällen före midsommarafton, eller på midsommardagens danslekar. På Disagården firas nämligen midsommar i tre dagar och det lockar besökare med olika ursprung.

– Vi ser att de lugnare dagarna före och efter midsommarafton passar andra besöksgrupper, säger avdelningschef Vilhelm Sundbom. Det kan vara familjer med små barn, besökare från andra länder och kulturer som är nyfikna på midsommarens traditioner, utbytesstudenter eller grupper med särskilda behov.

Kvällen före midsommarafton hjälper besökarna till att smycka och klä stången samtidigt som folkdansgrupperna övar inför sina framträdanden.

Själva midsommarafton på Disagården är traditionellt och mycket populärt. Rådet till besökarna är att ta cykel eller buss till Disagården.

På midsommardagen danslekar, folkdans, chokladhjul och fiskdamm. Många tar med egen picknick eller handlar i sommarcaféet. På Disagården finns även grisar, får, höns, kor och getter.

Att besöka Disagården är gratis även dagen före midsommarafton och på midsommardagen. Det är bara på midsommarafton som entréavgiften är 70 kr för vuxna.


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Stiftelsen Upplandsmuseet har cirka 60 anställda med bred kompetens och experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Stiftelsen driver tre museer i Uppsala. Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum i centrala Uppsala. Gamla Uppsala museum ligger alldeles intill de majestätiska kungshögarna från tiden omkring år 500 och berättar om platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, med gårdar, soldattorp, odlingar och djur, visar hur folk levde i en uppländsk bondby under 1800-talet. Vi har även visningar och program i professorshemmet i Walmstedtska gården i Uppsala som är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet. Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid, dåtid och framtid.


Kontaktpersoner

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf