2021-01-28 13:01Pressmeddelande

Digitalt besöksrekord på Upplandsmuseet

Foto: Anders Tukler

Upplandsmuseet tappade nästan hälften av sina besökare under 2020 – istället ökade den digitala publiken.

Totalt hade Upplandsmuseet 73076 besökare under 2020, vilket kan jämföras med 137 488 under 2019.  Anledningen till den stora minskningen är coronapandemin som slagit hårt mot alla museer.

Upplandsmuseet hade helt stängt under våren 2020 och stängdes åter 19/12. Under de perioder som Upplandsmuseet höll öppet var verksamheten corona-anpassad med åtgärder som säkerställts med omsorg om besökaren genom begränsat antal besökare på visningar och begränsad besökarmängd på våra besöksmål. Dessutom ställdes alla stora evenemang och program in under 2020.

Den största minskningen var besökare till Akademikvarnen och Disagården, pga inställda program så som Kulturnatten och Midsommarfirandet och det mindre antal enskilda besökare som varit i omlopp.

  • Vi ställde in och ställde om till ett större utbud av digitala upplevelser. Till exempel har vi gjort filmade visningar av våra utställningar och startat en blogg om museets samlingar, säger Maria Ljunggren, chef för museets publika verksamhet.

En färsk sammanställning visar att museet kunnat locka en rekordstor publik till hemsidan, youtubekanal, bloggar, facebook mm. Det blev hela 1 531 000 digitala besök!

 

Vi ser att våra besökare har hittat till våra digitala kanaler och att museets utbud har en stor dragningskraft. Kulturen och museerna behövs och är avgörande för människors välbefinnande i alla tider, därför är vi jätteglada över att vi nått en så stor publik både i regionen och långt utanför

För 2021 planerar Upplandsmuseet att återöppna igen senare i vår och att verksamheten kan återgå till normalläge under sommaren.

– Vi längtar efter att få träffa våra besökare på riktigt igen, samtidigt har vi lärt oss mycket om hur vi kan erbjuda vår kunskap om Upplands kulturhistoria genom ett intressant digitalt utbud, säger Maria Ljunggren.


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Katja Jahn
kommunikatör
Katja Jahn