2019-01-09 09:58Pressmeddelande

2018 blev ett rekordår för Upplandsmuseet

Människor köar för att komma in på Upplandsmuseet.Det blev besöksrekord för Upplandsmuseet. Foto: Upplandsmuseet

Besöksstatistiken för 2018 visar att det har varit ett fantastiskt år för Upplandsmuseet med hela 127 338 besökare. Det betyder till och med en ökning av 2017 års besöksrekord med 12 000 personer, hela 11 procent!

Besökssiffrorna var bra på alla platser men förklaringen till de höga siffrorna ligger framförallt i lyckade samarbeten ute i regionen.

  • Vi är jätteglada över att vi återigen slår besöksrekord och ett kvitto på att vi har en spännande verksamhet som intresserar många och att vi når ut med det vi gör. 2018 hade vi en ökning av besökare på Disagården men vi är extra stolta över att det är våra samarbeten med andra aktörer som gör att siffrorna skjuter i höjden, säger museichef Bent Syse.

Det känns fenomenalt att vi har nått ut så bra med vår verksamhet ute i regionen, eftersom det ligger i vårt uppdrag som länsmuseum och ligger oss varmt om hjärtat.

Många besökare kom för att titta på den stora arkeologiska utgrävningen i Enköping och de medeltida fynden som ställdes ut i samarbete med Enköpings museum. Även Ullmarknaden i Österbybruk och museets vandringsutställningar som visades i Tierp, Öregrund och Östhammar drog många besökare.

  • Nu gäller det att ta sikte framåt. Närmast med invigning i februari av en ny lekmiljö gjord av Sven Nordquist och Leif Högström för barn. I mars öppnas utställningen Kulturkoftor och sagotröjor, en utställning som ska inspirera till stickning och läsning med stickade plagg vi känner igen från böcker och kända personer.


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Katja Jahn
kommunikatör
Katja Jahn
Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren