2019-05-16 14:28Pressmeddelande

100% kamp – Sveriges historia

Foto: Gullersgrupp/Heterogena kulturarvFoto: Gullersgrupp/Heterogena kulturarv

Upplandsmuseets nya utställning kommer inte lämna någon oberörd!
Kamper för rättigheter är en viktig del av Sveriges historia som visar att samhället går att förändra. 100% kamp – Sveriges historia handlar om de många rättighetskampernas Sverige och visar att frågorna fortfarande är aktuella, i världen, i Sverige och här i lokalsamhället.

Utställningen bygger på ett rikt historiskt arkivmaterial och på personliga berättelser som sätter fokus på de människor som har tagit strid för sina och andras villkor.  Människor som kämpat för rätten att leva, bo och älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön, klass eller ursprung.

Utställningen visar att rättigheter inte kommit till av sig själva, att människor kämpat för förändring. Kunskap om historien kring dessa frågor ger perspektiv på dagens rättighetsdiskussioner och visar hur rättigheter, som nu kanske tas för givet, en gång har kommit till. T ex är det i år 100 år sedan första beslutet togs i riksdagen som skulle ge kvinnor rösträtt i Sverige. Snart är det EU-val och många medborgare utnyttjar kanske inte ens den rösträtt som generationer före oss har kämpat så hårt för.

Orättvisor finns än i dag och kamp för mänskliga rättigheter pågår fortfarande. På Upplandsmuseet har vi samarbetat med Uppsala stadsarkiv, Folkrörelsearkivet och Uppsala universitet för att lyfta lokala exempel på de rättighetskamper som finns i utställningen. Frågor som är dagsaktuella i vår region, som t ex kampen för Ungdomens hus i Uppsala, säger Maria Ljunggren från Upplandsmuseet.

 

Utställningen invigs den 24 maj, kl 15–17 på Upplandsmuseet, vilket är exakt 100 år sedan första beslutet för allmän och lika rösträtt togs i Sveriges Riksdag.

Utställningsperiod: 24 maj – 27 oktober 2019 på Upplandsmuseet

 


Om Stiftelsen Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet


Kontaktpersoner

Maria Ljunggren
Avdelningschef Kommunikation
Maria Ljunggren
Stina Flink
Museipedagog
Stina Flink