2021-09-01 11:20Pressmeddelande

100-åriga porträtt från Uppland – i ny fotobok

Sävasta, Altuna socken. 1918-1935
Foto: John Alinder/ ©UpplandsmuseetSävasta, Altuna socken. 1918-1935 Foto: John Alinder/ ©Upplandsmuseet

Cirka hundra år har passerat sedan John Alinder avbildade människor, djur och omgivningar kring Sävasta i Uppland. En ny fotobok och en utställning med ett urval av Alinders bästa porträttfotografi ska ge denna unika bygdefotograf det utrymme han förtjänar i fotovärlden. 

John Alinder ( 1878-1957) var bondsonen från västra Uppland som gett oss enastånde poträtt från en svunnen tid. Han tackade nej till föräldrarnas jordbruk, blev självlärd fotograf och en äventyrare som berättade om sin egen trakt.

Alinders tid är glasplåtarnas tid, kameran är en rejäl pjäs och det behövs mycket ljus för exponeringen. Barn placerade på stolar, vänner uppflugna i träd, arbetare, konfirmander och gamla damer; ofta avbildade mot en fond av lövverk och spretig grönska genombruten av sol. Framkallar gör han i ett litet mörkrum hemma och kopior görs utomhus med hjälp av solen. En Märta, en Siri eller en Aron – Alinder tar bilden innan något stelnar. Ofta blickar de avbildade rätt in i kameran. Som om de ser oss. Som om deras blick kan resa de år som ligger mellan deras tid och vår. Som om de säger: Nu lever du men en gång levde vi.

Vi ville göra en rejäl fotobok med John Alinders fantastiska bilder ur Upplandsmuseets samlingar.  Alinders porträtt har en närvaro, som gör de unika både som kulturhistoriska och individuella porträtt. Det syns tydligt i bilderna att John Alinder kände de han avbildade, och de kände honom.  Det är första gången som hans fotografier publiceras i ett sådant stort sammanhang och jag är jätteglad och stolt över att det nu faktiskt har blivit verklighet!, säger Berit Schütz, chef för Upplandsmuseets samlingar.

Alinder blev känd som bygdefotograf men det är hög tid att lyfta de existentiella och konstnärliga kvaliteterna i hans porträtt. Det är dags att det blir känt vilken originell och skicklig porträttfotograf han var. Porträtten kommer även att visas i en utställning som öppnas på Upplandsmuseet i november 2021

Fakta:
Boken John Alinder - Porträtt 1910-32, ges ut av Upplandsmuseet och är ett samarbete med Landskrona Foto.

Förlag: Historiska Media.
Inbunden 254 sidor.

John Alinders fotosamling ägs och förvaltas av Upplandsmuseet. Samlingen finns även tillgänglig för allmänheten via DigitaltMuseum.

 


Om Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län med ca 60 anställda vi har en bred kompetens med experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Vår verksamhet finns på många platser i vår region. I Akademikvarnen, vårt museum mitt i Uppsala visar vi utställningar, har program och visningar. Professorsvåningen i Walmstedtska gården är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet där vi har visningar och program. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala visar hur bönder levde på den uppländska landsbygden under 1800talet

Kontaktpersoner

Berit Schütz
Avdelningschef Samlingar
Berit Schütz