2024-05-08 18:23Pressmeddelande

UNF kommenterar Socialdemokraternas alternativa förslag om gårdsförsäljning

Porträttbild av UNF:s förbundsordförande Jane SegerblomPorträtt av UNF:s förbundsordförande Jane Segerblom

Socialdemokraterna presenterade idag sitt förslag för gårdsförsäljning. Förslaget ämnar att erbjuda en alternativ väg att införa gårdsförsäljning utan att introducera nya leverantörer och på så vis utmana systembolagets monopol. UNF:s bild är att alla tidigare förslag av gårdsförsäljning har inneburit en väsentlig risk för systembolagets monopol och välkomnar därför förslag som värnar monopolet.

"Socialdemokraternas initiativ är inte oproblematiskt, men förslaget sätter bevarandet av monopolet i första rummet genom att utgå ifrån all försäljning fortsatt utgår ifrån systembolaget, det är positivt tycker vi.” säger Jane Segerblom, ordförande för UNF.

Socialdemokraternas förslag innefattar ett särskilt sortiment för gårdsförsäljning, en integrerad försäljningsapp och en hemleverans inom ramen för Systembolaget nuvarande infrastruktur. Även om förslaget utgår ifrån försäljningsmonopolet behöver frågan ändå utredas för att säkerställa att det är förenligt med EU-rätten.

“Det är avgörande att alla nya initiativ inom alkoholförsäljningen noggrant granskas för att skydda folkhälsan och säkerställa att de inte underminerar vårt nuvarande EU-undantag." kommenterar Jane Segerblom.

Slutligen föreslår Socialdemokraterna också att utreda huruvida lokala producenter kan bli ombud för Systembolaget och sälja egna och andras alkoholhaltiga produkter på Systembolagets vägnar. Detta är UNF mycket kritiskt till.

“Alkohol är inte en produkt som alla andra. Syftet med systembolaget är just att erbjuda försäljning under kontrollerade former, att introducera ett ombudssystem skulle medföra en alltför tillgänglig alkoholmarknad och en påtaglig risk för folkhälsan", förklarar Jane Segerblom.

 


Om Ungdomens Nykterhetsförbund

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är Sveriges främsta ungdomsorganisation som arbetar för en nykter livsstil. UNF har över 2500 medlemmar fördelat på över 50 föreningar runt om i Sverige. UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. UNF är såväl partipolitiskt som religiöst obundet.


Kontaktpersoner

Jane Segerblom
Ordförande
Jane Segerblom